У Фармацеутско физиотерапеутској школи је у среду, 6. априла 2016. године, одржан први сусрет ученика Пољопривредне школе, ОШ „Стеван Синђелић“ и школе домаћина, у оквиру реализације програмских активности пројекта „Тајни језик цвећа“ који ће се реализовати до краја године.

Пројекат се састоји из неколико фаза: истраживање врсте цвећа и његове симболике, упознавање са типовима личности и одређивање које цвеће одговара ком типу, осмишљавање пригодних порука уз различите врсте цвећа, израда речника цвећа, упознавање са начинима започињања бизниса и предузетништвом, развијање вештина презентације ради представљања резултата истраживања ученицима звездарских и палилулских основних и средњих школа.

У реализацију првог дела пројектних активности укључено је 39 ученика наведених школа и они ће се у оквиру прве фазе бавити истраживањем врста цвећа и његове симболике која се може наћи у литератури и на интернету. Упознаће се са могућностима за истраживање које нуде Народна библиотека и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, као и са заштитом ауторских права и зашто је важно да евидентирају и наводе изворе знања. Упоредо са истраживањем литературе, извршиће анализу које се врсте цвећа најчешће налазе у понуди у београдским цвећарама.

Ученици Фармацеутско физиотерапеутске школе, предвођени Маријаном Милосављевић, дипломираном фармацеуткињом специјалистом, истраживаће 20 врста лековитог биља, а ученици Пољопривредне школе, са којима ради Драган Филиповић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, ће истраживати 20 врста воћарског цвећа, анализирати даривање цвећа према хороскопском знаку и симболично значење цвећа – веровања у Србији. Најмлађи, ученици осмог разреда ОШ „Стеван Синђелић“, са наставницом биологије Јелком Вујић, ће проучавати симболично значење цвећа које се најчешће налази у понуди у цвећарама.

Млади ће једном месечно своје резултате истраживања презентовати једни другима, а сваки пут ће друга школа бити домаћин.

Пројекат реализује удружење Пријатељи деце општине Звездара у сарадњи са Градском општином Звездара, а покровитељ пројекта је Градска управа града Београда – Секретаријат за спорт и омладину.