Трећи школски фестивал науке „На младима свет остаје” биће одржан у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”, улица Нова 15, у суботу, 23. новембра од 10 до 13 сати. Организатор је ОШ „Деспот Стефан Лазаревић”, а иницијатор одржавања Фестивала је Јован Марков. Фестивал ће отворити Едип Шерифов, председник ГО Звездара. Улаз је слободан.

 

Овогодишњи гости Фестивала су Центар за промоцију науке (ЦПН), Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), Студентска секција Друштва за неуронауке Србије и Регионални центар за таленте Београд 2 и Еко-мускетари ОШ „Дринка Павловић”.

 

На Фестивалу ће учествовати бивша ученица ове школе Невена Вукојичић са предавањем на тему занимљиве биологије, као и бивши ђаци школе који су се пријавили да волонтирају како би помогли садашњим ученицима и дружили се са старим друштвом. Сви они ће, уз ученике-демонстраторе школе домаћина, посетиоцима представити многе чари науке и покушати да им пренесу радост стицања нових знања.

 

Један од циљева одржавања Школског фестивала науке у ОШ„Деспот Стефан Лазаревић” је да се ученицима приближе предмети које изучавају у оквиру редовне наставе. Код млађих да се отклони зебња у вези са предметима који их чекају у вишим разредима, а код старијих да се укључе у једну прелепу заједничку активност у којој ће учествовати у експериментима и преносити знање другима. Поред овога, циљ је и да се дође до неких оригиналних огледа, те да се са њима конкурише и учествује на великом Фестивалу науке у Београду, што је учињено прошле године.

 

Овогодишњи Фестивал ће бити сачињен од занимљивих експеримената у којима ће моћи да учествују и посетиоци, као и изложби и презентација. Кроз седамдесетак експеримената и изложби, посетиоци ће сазнати како да направе торнадо у боци, зашто бибер бежи од прста, шта је Теслин трансформатор, како светлост може да тече као вода, да сами (уз помоћ научника из ИМГГИ) изолују и голим оком виде ДНК, да саставе Леонардов самоносећи мост, поиграју се са роботима и као круна свега посете планетаријум ЦПН-а… и још много тога!!!

 

За више информација о Фестивалу можете погледати Facebook страницу: ШКОЛСКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ или линкове:

http://www.youtube.com/user/JovanMJunior/videos

http://www.despotos.edu.rs/