Ромски центар за жене и децу „Даје“, у сарадњи са Комисијом за родну равноправност председника ГО Звездара, организује трибину поводом обележавања Светског дана Рома и Ромкиња, која ће бити одржана 7. априла у 15 часова у великој сали на првом спрату ГО Звездара, Булевар краља Александра 77.

После пројекције филма „Пасарела“, колумбијске редитељке Патриције Аризa, који говори о видовима насиља над женама уследиће анализа и дискусија на тему дискриминације и борбе за равноправност жена, са посебним нагласком на Ромкиње.

У 40 минутном филму наступају професионалне глумице заједно са Ромкињама које први пут стају на сцену. „Пасарела“ је одбрана различитости, тела, величине, година, традиције, гласова, избора, сећања, визија и начина размишљања жена…

Ромски центар „Даје“ окупиће Ромкиње из насеља Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг, Орловско насеље и Босутска, а у сарадњи са звездарским школама учествоваће и ученици и ученице, чланице и чланови Комисије за родну равноправност, као и стручњакиње и стручњаци који се баве насиљем над женама.

Овај догађај је веома значајан сусрет којим Ромкиње добијају подршку и подстрек за равноправно учешће у друштвеним токовима.

У овом случају повод је 8. април, важан датум, али треба нагласити да је сваки дан у години важан за достизање равноправности и једнаких могућности за жене у свим областима живота. Ромкиње су двоструко дискриминисане: најпре као жене, а онда и као Ромкиње.