У препуној Великој сали ГО Звездара у уторак, 3. Октобра је одржана трибина „Родитељство и дојење“.коју је отворила заменик председника ГО Звездара Виолета Филип.

Уводно предавање „Утицај примене Циљева одрживог развоја на динамику породичног живота“ одржала је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

„На свету има 1, 8 милијарди младих од 15 до 29 година. У Србији је само 16 одсто (1, 1 милион) у овој старосној доби“, истакла је проф. др Славица Ђукић Дејановић и указала да је задатак читаве заједнице да у Србији ствара што боље услове живота и образовања за децу и младе.

„У нашој традиционалној средини човеков живот се дели на три раздобља: 1. Мој тата је јачи до твог тате 2. Али, тата, ти то не разумеш и 3. Мој тата је увек говорио…“, рекла је министарка и подсетила на значај породице као кључног елемента једног друштва.

Предавању су присуствовали Вања Вукић, шеф Кабинета првог потпредседника Владе Републике Србије Ивице Дачића, чланови Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и Роберт Милићевић, заменик секретара Скупштине ГО Звездара Љиљана Филиповић, помоћник председника ГО Звездара Милош Булатовић, заменик начелника Управе Градске општине Звездара Горан Јевтић и многи други заинтересовани грађани.

На трибини су о породици и њеној улози у промоцији здравог родитељства и дојења говориле и проф. др Мирјана Јањанин и проф. др Викторија Цуцић из Центра за едукацију и истраживање здравља Београд, интерактивно предавање на тему „Зашто је природна исхрана најбоља?“ одржале су др Весна Филиповић и Славица Крстић из Службе за здравствену заштиту жена ДЗ „Звездара“, а свој поглед на дојење из личног искуства са публиком је поделила Милица Коругић, представница Хуманитарног удружења „Тројка“.

На крају, члан Већа ГО Звездара Душан Игњатовић и директорка Дома здравља Звездара Драгана Трифуновић Балановић су уручили захвалнице свим дојиљама.

Трибина „Родитељство и дојење“ је реализована у оквиру Националне недеље промоције дојења, коју је на Звездари реализовала Градска општина Звездара и Хуманитарно удружење „Тројка“, у сарадњи са Домом здравља „Звездара”, Клиничко-болничким центром „Звездара“ и Центром за едукацију и истраживање здравља Београд.

Бити родитељ није лак животни задатак, стога је потребно да и родитељи непрестано уче. Добар родитељ се не рађа већ се то постаје упорним трудом у коме чини све у најбољем интересу детета