Центар за социјални рад – одељење Звездара, једно је од 12 одељења у Београду у којима су адаптиране просторије за виђање родитеља и деце у контролисаним условима, тј. деце чији су родитељи у поступку развода брака и деце која су из хранитељских породица па се у центру за социјални рад виђају са родитељима.

За опремање простора заслужне су компаније „Форма идеале“, која је донирала намештај у вредности од пола милиона динара и „Дексико“, која је донирала играчке и друге производе.

Соба је од великог значаја како за родитеље и децу која имају много боље, примереније и хуманије услове за виђење, али и за стручне раднике који прате процес и могу дати адекватнију процену односа родитеља и деце.

Новоуређене просторије посетили су данас, 03.08.2016. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директор Градског центра за социјални рад Владимир Илић, као и представници ГО Звездара: председник Скупштине Александар Ерор и чланови Већа Новко Стељић и Мирослав Мариновић.

Министар Вулин, је приликом данашње посете Центру на Звездари, изразио задовољство и рекао:
„У центрима у Београду, 102 дечака и девојчица, колико их имамо, са родитељима ће се виђати у простору примереном њиховом узрасту, а ми ћемо им сурову реалност учинити бар мало блажом“, а затим се захвалио компанијама које су изашле у сусрет потребама и одвојиле део профита за оне којима је помоћ потребна.

Додао је и да се нада да ће са Министартсвом финансија веома брзо доћи до одговарајућег законског решења којим ће овакве акције бити ослобођене пореза, јер они своју робу нису продали, већ поклонили друштву.
„Овај проблем смо решили у 12 центара у Београду, а надамо се да ће тако бити и у целој Србији“, завршио је Вулин.

Директор Градског центра за социјални рад Владимир Илић објаснио је да према Породичном закону свако дете има право да виђа и родитеље са којима не живи, али да се на основу одлуке суда, уколико се процени да је угрожена безбедност детета, изриче мера виђања у контролисаним условима.

Илић је затим изнео податак да на Звездари тренутно има 11 малишана који се са родитељима виђају у таквим условима, док их је највећи број на Палилули – 26, затим 16 на Вождовцу, 15 на Чукарици…

„Канцеларије Центра за социјални рад у којима су се до сада виђала деца са родитељима нису биле адекватне за узраст од 2-3 године, а ни закључци социјалних радника нису могли да се доносе без адекватних играчака, а често смо били у прилици да деци понудимо само оловку и папир“, навео је Илић.

У име донатора присутнима су се обратили Александар Ружесковић, заменик директора маркетинга компаније „Форма идеале“ и Душан Крејаковић, менаџер за људске ресурсе Компаније „Дексико“.

„Надам се да смо опремањем просторија у 12 општина људима обезбедили боље услове“, рекао је Ружесковић и нагласио да се та Компанија „Форма идеале“ труди да помогне када год је и коме год је потребно: центрима за социјални рад, Црвеном крсту, школама…

Душан Крејаковић је у име Компаније „Дексико“ истакао да верује да се опремањем просторија у центрима за социјални рад доприноси квалитетнијем одрастању деце која се у контролисаним условима виђају са својим родитељима.

Домаћин посете била је Дубравка Гавриловић, директорка ЦСР Одељење Звездара, која нам је доставила и фотографије новоуређеног простора.