Градска општина Звездара је и ове године наставила традицију обележавања светског Дана Рома на тај начин што је припремила инклузивни и интерактивни програм намењен деци и младима који је реализован у Месној заједници „Миријево“у петак, 8.априла 2016. године.

Програм су реализовали Волонтерски сервис Звездаре, Градски завод за јавно здравље- Канцеларија за старије и социјално угрожене групе и плесни клуб „Фортуна рота“.

Више од 20 ученика звездарских основних школа, њихови наставници и ромски асистенти су од 11 до 12 сати учествовати у радионици Виртуелно путовање на Тару, о чијим лепотама им је, уз слику, говорила Славица Берић, новинарка Политике и волонтерка Волонтерског сервиса Звездаре.

У другом сату програма одржана је радионица са др Иреном Џелетовић Милошевић из Градског завода за јавно здравље са којом су малишани имали прилику да разговарају и стекну основна знања и препоруке за здраву младу породицу Рома.

Последњи део дружења, од 13 до 14 сати, најмлађи Звездарци су провели у игри, плесу и анимацији кроз које су их водили Андреа Антић и плесни клуб „Фортуна рота“.

Циљ програма је да се млади, не само Роми, друже, упознају, науче нешто ново и још једном потврде да различитост није и не треба да буде препрека у развоју личних интересовања, потреба и могућности. Општина је у паузама радионица обезбедила освежење и послужење, а Градски завод за јавно здравље флајере са 10 препорука за здраву младу породицу Рома, штампане на ромском и српском језику.