Састанку који је у четвртак, 02.10.2014. одржан у Градској општини Звездара присуствовало је 55 активних носилаца пољопривредних газдинстава на територији општине Звездара, као и представници Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде и Управе за пољопривреду Секретаријата за привреду града Београда и Градске општине Звездара.

У име Општине Звездара присутне је поздравио Зоран Вулетић, заменик председника ГО Звездара који је рекао да на Звездари има регистрованих скоро 400 пољопривредних произвођача, па је овај састанак организован са жељом да Општина буде мост, и ако без директних надлежности да нешто учини у материјалном смислу или регулационом, који ће успоставити комуникацију са онима који то могу а то су републичко Министарство и градски Секретаријат за привреду, Сектор за пољопривреду. Општина је желела да иницира ту прву комуникацију са носиоцима пољопривредних газдинстава на њеној територији и представницима надлежних институција са надом да ће прерасти у сталну активност.

У име Удружења предузетника општине Звездара присутне је поздравио Вид Нинић, председник Удружења.

Гости на скупу су били Маријана Цвејић из Министарства за пољопривреду-Управе за аграрна плаћања и из Градске управе-Секретаријата за привреду-Управе за пољопривреду: Саво Павичић, начелник Сектора за пољопривредно земљиште, Душан Марчетић, самостални стручни сарадник у истом сектору и Аркадије Нешковић, начелник Сектора за развој пољопривреде и ветеринарства.

Они су одговарали на бројна питања која муче пољопривреднике који производе на Звездари али и широм Србије, а везано за закуп пољопривредног земљишта.

Поред овога, тема на скупу су били и подстицаји Града Београда за производњу на територији града, као и субвенције за ратарство, воћарство, повртарство, органску производњу и сточарство и слично.

Представница Управе за аграрна плаћања подсетила је присутне на конкурс за подршку непољопривредним активностима на пољопривредним газдинствима. www.uap.gov.rs.

Заменик председника општине Звездара Зоран Вулетић је понудио да Општина Звездара направи добре везе између пољопривредника са њене територије и државних и градских органа који се баве развојем пољопривреде. Подељени су и контакт телефони у Управи за аграрна плаћања. (Списак телефона у Управи за аграрна плаћања PDF 696 KB)

Учесници састанка су на његовом крају били јако задовољни организацијом и тиме што су пре његовог одржавања лично контактирани како би биле припремљене најбоље теме и позвани одговарајући гости који су одговарали на питања која пољопривреднике највише занимају. У анкетном листићу који су попуњавали оценили су скуп највишом оценом.

Градска општина Звездара позива и друге носиоце пољопривредних газдинстава на својој територији да учествују у даљој комуникацији и допринесу напретку у овој области.

За додатне информације и помоћ пољопривредницима:
Драган Пајић из Одељења за комуналне делатности Општине Звездара.
Тел. 011/3405-609,
Мејл: dragan.pajic@zvezdara.org.rs
или
Одељење за комуналне делатности
Тел. 011/3405-771
Мејл: razvoj@zvezdara.org.rs