Градска општина Звездара се и ове године придружује глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ низом догађаја које је припремила  Комисија за родну равноправност председника Градске општине Звездара

У сусрет данима активизма,  у Општини је одржана трибина под називом „Утицај пандемије на насиље над женама у Србији“, коју су организовали  Градска општина Звездара, Адрија Медија Група, заједно са Секретаријатом за социјалну заштиту и Удружењем Амикус.

У име Градске општине Звездара присутне је поздравио председник општине Владан Јеремић који је рекао да су организовањем догађаја поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ Општина и Комисија имали жељу да утичу на подизање свести грађана о насиљу према женама и оснаживању жена да пријаве насиље.

„Насиље над женама је огроман друштвени проблем и само заједничким деловањем можемо стати на пут тој пошасти. Жене у Србији су изложене бројним изазовима, а када се ради о насиљу суочавамо се са њиховом непрекидном борбом и жеља нам је да јавност схвати значај овог друштвеног проблема како бисмо охрабрили жртве да насиље пријаве, јер су институције система изузетно посвећене свом раду на сузбијању насиља”- рекао је Владан Јеремић и истакао да Градска општина Звездара остварује одличну сарадњу са Центром за социјални рад и Полицијском управом Звездара, као и са Домом здравља Звездара и захваливши Граду Београду на подршци.

На трибини су о проблему насиља над женама и утицају пандемије на овај проблем говориле Гордана Радић из Првог основног јавног тужилаштва, Алексамдра Симић из Полицијске станице Звездара, Смиља Игић из Центра за социјални рад Одељење Звездара и Марија Манојловић из Дома здравља Звездара.

Гордана Радић, заменик јавног тужиоца у Првом основом јавном тужилаштву, је рекла да је свако ко примети насиље дужан да га пријави и истакла да су сви очеквали да ће током пандемије доћи до експлозије насиља, јер су сви били код куће, али то се није десило, већ је број пријава прва два-три месеца био мањи, да би се после тог периода вратио на старо.

Полицијски инспектор Александра Симић из ПУ Звездара истакла је да жртвама велико поверење уливају хитне мере према насилнику – привремено удаљење са адресе и привремену забрана контакритрања и приласка жртви и ако насилник прекрши ове хитне мере по њега се одмах долази и након тога, у скраћеном поступку, га воде код судије за прекршаје, а запрећена је казна затвора до 60 дана.

Психолог Смиља Игић из Градског центра за социјални рад Одељење Звездара нагласила је да је мали број случајева насиља видљив, јер само један део доспе до полиције. Када се насиље деси, ту су углавном три жртве – обавезно дете те жене, она сама, па чак и тај насиник јер ни он није срећан што је успоставио тај механизам понашања, пошто из немоћи чини насиље и он је, такође, жртва.

Психолог Марија Манојловић из ДЗ Звездара позвала се на податке Аутономног женског центра којима се током пандемије обратило три пута више жена и примећено је да се насиље јавља и у оним породицама у којима га раније није било.

Велики број постављених питања присутних и одговори на њих потврдили су да је проблем насиља над женама проблем са којим је наше друштво, кроз заједничко деловање институција система, спремно да се избори и женама жртвама насиља пружи одговарајућу заштиту.

Трибина је одржана у склопу пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

Глобалну кампању „16 дана активизма против насиља над женама“обележава 1700 организација у преко 100 држава света. Кампања почиње 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, Међународним даном људских права.