Удружење особа са инвалидитетом Београд је у уторак, 18.12.2018. у Градској општини Звездара организовало трибину „Здрави стилови живота”, која је реализована у оквиру пројекта ,,Здрављем и дружењем до друштвене укључености” који је подржала Градска општина Звездара.

Чланица Градског већа Елена Билић је на трибини говорила о мерама социјалне заштите у Граду Београду и нагласила је да Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту са стручним тимом имају озбиљан приступ у стварању услова да особе са инвалидитетом могу да живе самостално и достојанствено.

– Сви имамо једнаке потребе, а некима је потребно само прилагодити начин живота. На томе се константно много ради и до сада је омогућено да се оствари несметано кретање особа са инвалидитетом, додељена су одређена средства, невладин сектор организује пројекте који имају за циљ економско и професионално оснаживање – рекла је Елена Билић и додала да је Национална служба за запошљавање филијале Београд значајно утицала на запошљавање особа са инвалидитетом.

Билићева је истакла да је у овој години запослена 1.341 особа са сметњама у развоју и изразила наду да ће се овај број повећавати.

– Директна сарадња и добра комуникација између удружења и Града доприноси лаком приступу проблему и његовом брзом решавању – поручила је она и позвала све заинтересоване да се обрате Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту.

Елена Билић је похвалила рад Општине Звездара која је на различите начине омогућила лакши приступ и функционисање својих грађана са инвалидитетом и подсетила да је Секретаријат за социјалну заштиту издао приручник о правима и услугама за особе са инвалидитетом.

– Радићемо заједно и трудићемо се, јер смо сви свесни да је здравствено стање сваке особе веома битан фактор. На првом месту је могућност слободног кретања, затим приступачност свим здравственим и другим институцијама, као и достојанствен друштвени живот – закључила је Билићева.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић је рекао да је у току године Општина имала добру сарадњу са удружењима особа са инвалидитетом и да је подржала више пројеката за особе са инвалидитетом и тиме показала да је спремна да се активно укључи у промене и унапређења постојећих система. Милош Игњатовић је рекао да је Општина подржала и одржавање трибине „Здрави стилови живота” јер на њој заинтересовани могу да добију корисне информације о томе шта могу да ураде за своје здравље.

На трибини су говорили и др Весна Кнегињић, помоћница министра здравља, као и више лекара и стручњака који су указали на бројна обољења и превентивне мере како би се унапредило здравље људи.

Поред заинтересованих грађана, представника надлежних институција и удружења особа са инвалидитетом трибини је присуствовао и Мирослав Мариновић, члан Већа Градске општине Звездара.