У Градској општини Звездара је 6. новембра почела реализација пројекта „И Роми предузетници“ под покровитељством Министарства омладине и спорта. Пројекат који је бесплатан за све кандидате спроводи Градска општина Звездара преко своје Канцеларије за младе.

Председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић је поздравио учеснике у име Општине и рекао да му причињава задовољство што Општина Звездара има могућност да са Министарством  омладине и спорта реализује овај пројекат.  То је, како је рекао, веома важно, јер Општина има Мобилни тим за инклузију Рома и реализује више пројеката везаних за интеграцију Рома, па овај пројекат допуњује већ постојеће активности. Милош Игњатовић је истакао да ће полазницима обуку држати врсни предавачи од којих могу много да науче, али да је потребно да и сами уложе труд и стичу нова знања, јер је образовање веома важно за њихову будућност.

Полазницима се обратила и Данијела Лакатош афилијатор/руководилац програма Ромактед указујући на потребу већег ангажовања и стицања вештина Рома и Ромкиња у циљу поспешивања самозапошљавања.

Почетку реализације пројекта је присуствовао и Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара задужен за социјалну политику и један од иницијатора реализације овог пројекта.

Након уводног обраћања и свечаног дела, реализовано је прво у низу предавања из права са посебним освртом на креирање идеје будућег посла, провере вредности и могућности реализације исте. Полазници су на предавању могли да добију сазнања о основним облицима привредног организовања, начинима финансирања са потребом да послови које обављају пређу у зону правно-економске регулисаности.

Током реaлизације пројекта полазници едукације ће имати прилике да стекну основна знања из области економије и права на предавањима које ће водити еминентни стручњаци из ових области, креираће идеју коју ће реализовати уз примену стечених знања у оквиру радионице писања бизнис плана, те ће финално имати практично примењива знања и припремљену идеју за коју ће предавачи предложити могуће изворе финансирања. Такође, имаће и прилику да се током трајања пројекта сусретну и размене мишљења и са предузетницима који ће узети учешћа у оквиру Округлог стола као финалне фазе реализације овог пројекта.

Свим полазницима обезбеђен је едукативни материјал који ће им омогућити да правовремено прате едукацију, извршавају задатке које пред њих постављају едукатори, а након спроведеног пројекта ће имати „водиче” који ће њихову идеју усмеравати ка коначној реализацији у пракси.

Предавања и обуке из области предузетништва држе едукатори који имају дугогодишње искуство у раду са студентима на Београдском универзитету .

Пројекат ће бити реализован у периоду од 5.11.2018 – 31.1.2019. године и омогућава похађање стручне обуке из области предузетништва у циљу оспособљавања младих Рома и Ромкиња у циљу стицања нових личних и пословних вештина које су кључне за запослење и омогућавају лакше запошљавање.