У препуној великој сали Градске општине Звездара у среду, 18.4. је представљена књига „Саборник у мрамор уписан” Књижевног клуба „Бранко Ћопић”.

Догађају су, у име Градске општине Звездара, присуствовали Милош Игњатовић, председник ГО Звездара, чланови општинског Већа Душан Игњатовић, Лазо Шеган и Мирослав Мариновић и помоћник председника ГО Звездара др Славољуб Николић, представници УБНОР-а 1941-1945. Звездара, других књижевних клубова, школа, организација и других установа.

Програм је водио Чедомир Вучковић, дугогодишњи директор ОШ „Марија Бурсаћ” сада у пензији, који је поздравио присутне и захвалио представницима Општине на помоћи без које ове вредне књиге не би било. Он је поздравио и представнике УБНОР-а Звездара, као и све присутне.

Чедомир Вучковић је рекао да је председник Књижевног клуба „Бранко Ћопић” књижевник Предраг Богдановић Ци пре две године, у сарадњи са УБНОР-ом Звездара и координатором Милутином Хинићем покренуо иницијативу да се припреми и штампа саборник антиратне и антифашистичке поезије и прозе који се сада представља широј јавности.

О „Саборнику” је говорила Љиљана Предић, потпредседница Књижевног клуба „Бранко Ћопић”, а књигу је представио проф. др Миодраг Д. Игњатовић, универзитетски професор и критичар.

У име УБНОР-а Звездаре присутнима се обратио Јордан Филиповић, после чега су аутори чији су радови објављени у „Саборнику” исте представили присутнима.

Своје радове су представили чланице и чланови Књижевног клуба „Бранко Ћопић”, као и други аутори. Своје песме су говорили: Љиљана Николић, Русија Маринковић, Бранислава Витић, Зорица Петровић, Маријана Младеновић, Живан Филиповић, Томислав Ђокић, Светлана Милић, Слободан Атанацковић Ас, Славко Вигњевић, Дара Трифовић, Марија Викторија и Горан Витић, Данка Јоцић је прочитала одломак из приче, песму Милеве Вујовић Новак говорила је Маријана Младеновић, песму преминуле чланице Клуба Наде Павловић прочитала је Ана Лазић, док је песму преминулог Теодора Опалића казивао Златибор Радовановић, а Весна Соколовић је говорила стихове Братислава Милановића. Песму Мире Алечковић рецитовала је Љубица Еић, Миломирка Стевановић је говорила песму преминуле Валерије Сове, а Андро Мошић је прочитао песму Емила Влајкија. Проф, др Ђорђе Станић, генерал у пензији, говорио је о Сремском фронту, а Милутин Хинић је прочитао одломак из поеме „Вечити Београђанин”.

Програм представљања књиге „Саборник у мрамор уписан” додатно су улепшали наша призната уметница професор Факултета музичке уметности у Београду Татјана Тања Олујић, виолинисткиња која је наступала у највећим концертним дворанама широм света, а која је овом приликом одсвирала „Канцонету” Петра Иљича Чајковског и „Романсу” Пабла де Сарасатеа, и Лепомир Ивковић, један од нашиј најпознатијих драмских уметника који показује изузетан афинитет према поезији и који је овом приликом казивао „Песму мртвих пролетера” Бранка Ћопића и „Крваву бајку” Десанке Максимовић, као и слике чланица Књижевног клуба „Бранко Ћопић”: Љубице Еић, Браниславе Витић, Љубице Стефановић Љис и Марије Викторије које су сво време красиле простор у коме се промоција књиге одвијала.