Војним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок у генерацији „март” и „јун” 2016. године су, поводом обележавања Дана Војске Србије, у среду, 19.4. 2017, на свечаности у Градској општини Звездара, уручене Значке војника на добровољном служењу војног рока и Захвалнице отаџбине.

Војним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок (2 девојке и 7 младића) признања је уручио Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара, у присуству чланова породица војних обвезника, представника Управе Регионалног центра Министарства одбране Београд и Центра МО за општину Звездара, председника Скупштине ГО Звездара Александра Ерора, чланова Већа ГО Звездара Владана Јеремића, Бранислава Пауновића, Лазе Шегана, Ненада Николића и Роберта Милићевића, помоћника председника ГО Звездара др Славољуба Николића и гостију.

Мајор Бобан Живић, начелник Центра Министарства одбране Звездара је поздравио присутне и војним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок рекао да им уручењем значака и захвалница, у име Министарства одбране и Војске Србије, одајемо признање што су одлучили да добровољно одслужe војни рок и пожелео им да добијене Значке са поносом носе и чувају, као и да буду пример другим младим људима да следе њихов пут.

Милош Игњатовић, председник ГО Звездара је захвалио на томе што му је припала част да овим младим људима уручи Значке и Захвалнице као знак признања за допринос заштити и јачању одбране Републике Србије и истакао да је „одбрана отаџбине одувек представљала свету дужност, право и част, а служење војног рока чин који служи на понос војника и њихове породице, наше војске, народа и државе”. Пожелео им је да их добијена признања због исказаног патриотизма подсећају на војничке дане и да их са поносом показују пријатељима, касније деци и уницима, и да буду узор својим комшијама и познаницима.

Значке и захвалнице су уручене војницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем и војницима који су завршили Курс за резервне официре, као знак захвалности и признања што су се добровољно ставили на располагање Војсци Србије у циљу јачања система одбране.

Признања се додељују на основу Правилника о признањима и новчаним наградама у Министарству одбране и Војсци Србије. Први пут ова признања су уручена 14.2.2017, поводом обележавања Дана државности РС, генерацији „септембар 2016”, а у наредном периоду биће уручена свим војницима који су добровољно одслужили војни рок, почевши од генерације „март 2011”.