У оквиру међународног пројекта Е-медика, заједнице здравствених школа Републике Хрватске, представници четири здравствене школе из Републике Хрватске су од 19. до 21.9.2018. посетиле Београд, односно Зуботехничку и Фармацеутско-физиотерапеутску школу на Звездари.

Првог дана радне посете, представници две загребачке школе Млинарска и Врапче, као и шибеничке и задарске здравствене школе су са ученицима посетили обе средње стручне школе на Звездадри, где су их поздравиле директорка Зуботехничке школе Биљана Благојевић Седлар и директорка Фармацеутско-физиотерапеутске школе Биљана Вукосављевић са сарадницим, које су гостима  пожелеле добродошлицу и представиле им делатности, специфичности и активности школа којима руководе.

Већи део времена ученици су посветили раду на пројектима: Синдром изгарања на раду, Вакцинисање да или не, Стисни и покажи зубе и Kронова болест. Директорка шибеничке здравствене школе, Александра Ацалин, која је уједно и пионир на пројекту Е-медика, захвалила се на гостопримству београдских школа и позвала ученике и наставнике да узму што веће учешће у њему.

Време у вечерњим сатима ученици и наставници су искористили за упознавање и размену искустава и примера добре праксе, али и за облизак  Београда.

Наредног дана представници гостујућих и звездарских школа посетили су Градску општину Звездара где их је примио председник општине Милош Игњатовић који је подржао пројекат и изразио наду да ће се пројекат и даље ширити и на друге суседне земље. Такође, председник је истакао да разуме ентузијазам и жељу просветних радника да се оваквим пројектима посвети што већа пажња јер се тичу и младих и старих, а проблематика којом се бави описује неопходност праћења свих промена у друштву које се тичу здравља. Он је рекао да ће Општина помоћи звездарским школама у реализацији овог пројекта.

Ђурђица Станешић, менторка загребачке здравствене школе за медицинске сестре, Млинарска, скренула је пажњу на важност истраживачког рада за ученике током којег они стичу предиспозицију да се баве научно-истраживачким радом којим се студенти баве на мастер студијима.

Након посете Општини гости су обишли Астрономску опсерваторију на Звездари, по којој је општина и добила име, посетивши библиотеку ове важне научне установе и упознавши се са радом највећег телескопа у Опсерваторији који је тежак више од 1000 кг а чије је сочиво тешко око 500кг.

Након посете Опсерваторији, наставници и ученици обишли су и Музеј Николе Тесле у коме су имали прилику да погледају 15-минутни филм о животу Николе Тесле и да се упознају са изложбеним експонатима и њиховим функционисањем.