У звездарским васпитно образовним установама је започела реализација Програма за унапређење саобраћајне безбедности, који је осмислио Савет за безбедност саобраћаја на путевима ГО Звездара, а подржава га и финасира Секретаријат за саобраћај града Београда.

Савет је на основу анализе Агенције за безбедност саобраћаја, која показује да највећи број повређених и погинулих у саобраћајним незгодама на теритоији Звездаре чине пешаци, осмислио програм, који обухвата предавања, радионице, конкурсе и обуке за различите циљне групе. Поред унапређења услова за безбедно кретање пешака, програм обухвата и развијање вештина за безбедну вожњу мотоцикала и освешћује утицај дејство алкохола на безбедност учесника у саобраћају, а активности спроводе удружења специјализована за реализацију програма у области саобраћаја са својим стручним тимовима.

За предшколце, у 25 вртића, удружење „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ организује радионице/предавања које развијају безбедно понашање у саобраћају, а Градска општина Звездара је, за најмлађе, обезбедила светлосно одбојне наруквице, за руку и бицикл.

За ученике трећег разреда се, већ традиционално, реализује предавање „Шта знаш о саобраћају”, а почетком јуна их очекује провера наученог кроз такмичарски квиз. Слободан Радујко, мастер саобраћајни инжењер, годинама звездарску децу и младе подучава безбедном учешћу у саобраћају, сарадник СУ „Мото клуб Безбедност“.

Тренери безбедне вожње мотоцикала Зоран Лилић и Витомир Голушанин средњошколце упознају са правилима безбедне вожње мотоцикала. Кроз теоретски и практичан део, млади спознају важност заштитне опреме, поштовања саобраћајних прописа и одговорног понашања, упознају се са специфичним ситуацијама које их могу задесити на путу и како да на њих одговоре.

Сарадници Центра за безбедност саобраћаја ће младе провести кроз процес како се понаша учесник у саобраћајној несрећи – као возач, сувозач, очевидац и онај који указује прву помоћ, а Црвени крст Звездара ће у основним школама симулирати саобраћајну незгоду у школском дворишту и приказати како треба реаговати у тој ситуацији.

Родитељи ученика првог разреда, заједно са децом, ће имати прилику да мишљење размене са професорима Саобраћајног факултета о улози родитеља у саобраћајном васпитању деце. За ову прилику, професор Крсто Липовац и његови сарадници су сачинили брошуру „Родитељ – модел понашања деце у саобраћају“ која ће бити доступна и у електронској форми на сајтовима звездарских основних школа.

Ученици старијих разреда основне школе, заједно са својим родитељима ће учити о утицају алкохола на способности управљања возилом и све проверити у пракси реализацијом различитих задатака носећи „пијане“ наочаре – наочаре које симулирају различите нивое алкохолисаности. Такође, имаће прилику да се увере и како организам реагује током јутарњег умора или предуге вожње. Професорка Биљана Кордић, са сарадницима је осмислила низ примера који ће и младе и родитеље подстаћи да одговорније размишљају о безбедности у саобраћају.

На исту тему, али мало другачије учиће и средњошколци. Биће организовани тимови састављене од 5 чланова и 2 наставника ментора, који ће бити обучени да у својим школама реализују радионице које развијау свест о утицају алкохола, психоактивних супстанци и умора на безбедну вожњу. Наочаре за наведене активности је обезбедила Градска општина Звездара.

У реализацију програмских активности укључене су све звездарске основне и средње школе и предшколске групе ПУ „Звездара“.