Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић уручила је пензионерима Звездарe Водич за старије суграђане. Како је том приликом истакла, Град Београд је веома дуго припремао ову активност, у жељи да старијим суграђанима олакша старење.

– Водич садржи све што је једном пензионеру потребно, од помоћи у кући, важних бројева телефона и адреса, неопходних информација, па све до клубова за старе у којима се свакодневно одржавају занимљиве активности. Надам се да ће овај водич бити од користи свима. Желела бих да истакнем да град сноси све трошкове израде и дистрибуције водича, а да је он потпуно бесплатан за све оне који буду желели да га прочитају и да се упознају са активним старењем. Наши најстарији суграђани су задужили овај град и ово је још један начин да кажемо хвала за све што су урадили за нас. Београд је град у коме доминира популација старијих особа, a управо се хуманост једног друштва мери његовим односом према најмлађим и најстаријим суграђанима – истакла је она и додала да ће у току следеће године бити отворен још један клуб за старије на Звездари.

Према њеним речима, у претходне четири године отворено је 10 нових клубова за пензионере, и то у четири општине које до сада нису имале клубове за дружење пензионера, а то су Барајево, Звездара, Земун, Раковица, а на Вождовцу, Новом Београду, Врачару, Савском венцу и у Земуну су поред постојећих отворени нови клубови. Комплетно су реновирана четири клуба – Палилула (реновиран после 20 година) Светогорска, Савски Венац и Младеновац. Током 2018. године, у плану је отварање још једног клуба за стара лица, тако да ће их укупно бити 30 на територији града Београда. У складу са потребама за овом врстом подршке проширује се и комплетно реновира клуб за старе на Новом Београду на Лединама.

– Унапређење заштите старих лица у Београду развијањем разноврсних сервисних услуга намењених нашој најстаријој популацији и креирање иновативних социјалних услуга, као и континуирана међусекторска сарадња институција и установа које се баве заштитом наше најстарије популације и даље ће бити приоритет социјалне политике Града Београда – рекла је Наташа Станисављевић.

Онa је додала да се Град  Београд залаже за друштво за све генерације, а с обзиром на доминантну популацију старијих особа у Београду, почев од 2014, град је континуираним и конкретним мерама, у оквиру својих надлежности, унапредио положај најстарије популације, настојећи да на тај начин спречи даљи пораст њихове социјалне изолације и маргинализације.

– У Београду има 405.308 пензионера. Рационалан и хуман однос према популацији најстаријих суграђана је водећи принцип политике Града Београда. Град Београд формално је задужен за ванинституционално збрињавање најстарије популације које се реализује у оквиру РЈ „Дневни центри и клубови” Геронтолошког центра Београд. У саставу РЈ „Дневни центри и клубови”, за коју је задужен Град Београд, данас се налази 29 клубова за стара лица који су равномерно распоређени на административном подручју града и Служба помоћи у кући, која функционише на 14 градских општина – појаснила је секретарка.

У претходном периоду, у складу са потребама најстарије популације, развијана је ванинституционална заштита ширењем клупске мреже и унапређењем службе помоћи у кући. У клубовима за старија лица обезбеђује се задовољавање најразличитијих потреба ове популације, а на годишњем нивоу услуге клубова користи преко 10.000 особа старијих од 65 година.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић захвалио је Граду Београду и навео да ће се трудити да се заједничким снагама побољша квалитет живот најстаријих суграђана на Звездари. Он се осврнуо на оно што је Градска општина Звездара урадила у претходном периоду по питању услуга социјалне заштите и на побољшању квалитета живота својих суграђана, посебно старијих, и представио планове које ће Општина реализовати у наредном периоду у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту и Градском управом.

На територији Звездаре има 36.817 пензионера, па је побољшање квалитета живота најстаријих суграђана веома важно-истакао је Милош Игњатовић.

Догађају у Градској општини Звездара присуствовали су и чланови Већа ГО Звездара Мирослав Мариновић и Владан Јеремић.