У Градској општини Звездара су у среду, 23.1. уручени сертификати учесницима пројекта „И Роми предузетници” који је реализован под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије. Сертификате су у име ГО Звездара учесницима који су прошли обуку уручили чланови општинског Већа Мирослав Мариновић и Лазо Шеган.

Члан Већа ГО Звездара задужен за социјалну политику Мирослав Мариновић, који је један од иницијатора реализације пројекта, је у име Општине поздравио учеснике и рекао да му је драго што је за овај бесплатaн пројекат који је спровела Општина Звездара преко своје Канцеларије за младе владало велико интересовање и што су полазници испешно завршили едукацију коју су обавили врсни предавачи. Ова стручна обука из области предузетништва организована је у циљу оспособљавања младих Рома и Ромкиња са жељом да стекну нове личне и пословне вештине које су кључне за запошљавање и које им омогућавају лакше запошљавање, као и да покрену свој сопствени посао.

Мирослав Мариновић је рекао да је реализација пројекта у ГО Звездара почела 6.11.2018. и да су учесници током овог перода стекли знања  која ће им омогућити реализацију сопствених пословних идеја, а 32 учесника/ца пројекта који данас добијају сертификате о успешно завршеној обуци могу да наставе са стицањем нових знања из ове области, а такође и да конкуришу за средства која за запошљавање, у складу са својим Локалним акционим планом за запошљавање, опредељује Градска општина Звездара.

„Општина има Мобилни тим за инклузију Рома и реализује више пројеката везаних за интеграцију Рома, па овај пројекат допуњује већ постојеће активности,, а образовање је веома важно, посебно када може да допринесе нашем бољем животу”-истакао је Мирослав Мариновић.

Присутнима се обратила и Данијела Лакатош фацилитатор на програму Ромактед која је захвалила полазницима на уложеном труду да успешно заврше едукацију у овиру пројекта и која је рекла да је за лакше запошљавање младих Рома и Ромкиња важно стицање вештина и знања која им могу помоћи у циљу поспешивања самозапошљавања. Она је истакла и важност добијања правовремених информација које су везане за запошљавање и самозапошљавање припадника осетљивих група становништва.

Током реaлизације овог пројекта полазници едукације су имали прилику да стекну основна знања из области економије и права, да креирају идеју коју ће реализовати уз примену стечених знања у оквиру радионице писања бизнис плана, и да, тако, добију припремљену идеју за коју су предавачи предложили могуће изворе финансирања. Такође, имали су и прилику да се током трајања пројекта сусретну и размене мишљења и са предузетницима.

Свим полазницима је обезбеђен едукативни материјал који им је омогућио да правовремено прате едукацију, извршавају задатке које пред њих постављају едукатори, а након спроведеног пројекта ће имати „водиче” који ће њихову идеју усмеравати ка коначној реализацији у пракси.