Можемо да се поносимо чињеницом да је Србија током последњих година створила правни оквир који омогућава заштиту жена које су претрпеле насиље. Са друге стране, не можемо да се поносимо великим бројем пријава насиља, без обзира на оштрије законске санкције, рекао је заменик градоначелника Горан Весић приликом обиласка Центра за социјални рад на Звездари на Међународни дан борбе против насиља над женама.

Центар за социјални рад на Звездари са замеником градоначелника Гораном Весићем писетили су и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић и председник Градске општине Звездара Владан Јеремић.

Весић је рекао да је данашњи дан прилика да се присетимо шта смо као друштво урадили како бисмо жене заштитили од сваке врсте насиља које је, нажалост, веома присутно у нашем друштву.

– Све то значи да морамо да радимо и на едукацији и образовању, како бисмо као друштво били свесни да је било који облик насиља неприхватљив. Центар за социјални рад на Звездари је један од најбољих у граду и прави је пример адекватног спровођења наше политике чији је циљ да смањи, а у једном тренутку чак и елиминише, ову неприхватљиву друштвену појаву. Ове године, у првих десет месеци на територији Београда забележене су 3.882 пријаве за насиље над женама, од укупно пријављених 11.618 жртава насиља. Познато је, нажалост, да ове бројке нису реалне јер није сваки случај пријављен и то је чињеница која забрињава – рекао је Весић.

Према његовим речима, многе жене и даље нису довољно охрабрене или нису упознате са тиме да постоји правни оквир који им омогућава заштиту.

– Осим тога, Град Београд пружа и финансијску подршку жртвама насиља, а током ове године, месечно је у просеку ту помоћ користило 19 жена. Такође, ту могућност користе и жене које се налазе у Сигурној кући, њих двадесетак. Важно је подсетити да у градским центрима за социјални рад осму годину заредом примењујемо „третман починилаца насиља у партнерским односима”. У питању су људи који су свесни да су починили насиље, који то признају и желе да промене своје понашање. Око 300 људи је прошло кроз тај „третман”, а у Центру за социјални рад на Звездари је тренутно 16 мушкараца. Они кроз третман уче како да се контролишу, да се више не понашају на начин као до сада, а наравно и да не угрожавају своје супруге и партнерке. То је такође едукација људи о неприхватљивости сваке врсте насиља, нарочито насиља над женама – додао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је данашњи дан прилика да се подсетимо свега што је друштво урадило на спречавању насиља над женама, шта је урађено по правном питању, али и да се подсетимо да смо друштво у којем насиље постоји.

– Насиља има много више него што је пријављено и морамо да охрабримо жртве да пријављују насилнике, јер трпети насиље никада није решење – поручио је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла да су у овој години издвојена значајна средства за улагање у објекте центара за социјални рад.

– У Центру за социјални рад Звездара је реконструисан кров, окречене су све просторије и постављена је нова расвета. Ово је један од највећих објеката центара за социјални рад у Београду и за ове намене је издвојено 9,5 милиона динара. Запослени у овом центру су добили боље услове за рад, а у плану нам је да и у следећој години наставимо са улагањем. У центрима за социјални рад 80 одсто запослених чине жене – рекла је Станисаљевићева.

Директорка Градског центра за социјални рад у Београду Зорица Павловић је апеловала на грађане и жене које трпе насиље да верују у институције.

– Закон нам је дао широке могућности. Прошле године координациони тим је одржао 555 састанака на нивоу Београда и разматрао преко 11 хиљада случајева. Постоје механизми и молимо жртве да имају поверење у нас, те да пријаве сваки облик насиља. Порука коју можемо послати на овај дан јесте да верујете својим институцијама јер су оне ту за вас сваки дан. Дежурства су организована, а полиција, тужилаштво и центри за социјални рад добро сарађују – казала је Павловићева.