Градски менаџер Горан Весић обишао је данас радове на изградњи секундарне канализационе мреже у делу насеља Мали Мокри Луг којима ће близу 50 домаћинстава добити могућност прикључења на градску канализациону мрежу.

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града Београда данас је почела изградњу секундарне канализације у дељу насеља Мали Мокри Луг. Овом изградњом обухватили смо пет улица – Биљане Јовановић, Бојаџијску, Виноградску, Теодосијеву и Слободана Берберског, што је око педесет кућа. Вредност радова је 28 милиона динара, а посао ћемо завршити до краја марта. Тада ћемо ове куће прикључити на постојећи колектор који се налази у улицама Михајла Тодоровића и Владимира Томановића, према Устаничкој улици и на тај начин ће овај део Малог Мокрог Луга добити канализацију – истакао је Весић.

Према његовим речима, на овај начин град је почео да решава проблем канализације у Малом Мокром Лугу јер већи део насеља мора да сачека везу према Мокролушком колектору који се налази поред ауто-пута.

– Да бисмо то урадили, неопходно је да убрзамо процес деобе парцела и експропријације. Када то завршимо, а план је да то буде до јесени, онда можемо да распишемо тендер и да радимо канализацију за комплетан Мали Мокри Луг, како би сви његови грађани имали канализацију, што је добра вест за њих јер се налазе у приоритету – рекао је градски менаџер.

Он је подсетио на обећање да ће до 2025. године све куће на територији града имати канализацију, а грађани овог насеља ће је, како је рекао, добити много раније од других.

– У последње четири године, у Малом Мокром Лугу урадили смо нову здравствену станицу, реконструисали Основну школу „Драгојло Дудић”, зграду месне заједнице, поделили сто канти за смеће и асфалтирали шест улица, јер се у ово насеље није улагало деценијама уназад – рекао је Весић, додавши да овде има још доста проблема као што су проширење улица, постављање стајалишта, лежећих полицајаца, о чему је и разговарао данас са мештанима.

Он је додао да грађани Малог Мокрог Луга треба да знају да их Град Београд није заборавио и да ће покушати да реше сваки проблем који постоји.

– Разговарали смо и о прикључењу бесправне, такозване „црне канализације”, односно оне мреже коју су грађани сами изградили када су подизали куће. До сада није било могуће ову мрежу прикључити на градску, јер није било техничких могућности. Да бисмо решили тај проблем, а велики део Београда има сличан проблем,  ми смо у децембру прошле године на Скупштини града донели одлуку о прикључењу те „црне канализације” и та процедура је врло једноставна, и када се прикључе, све кварове решаваће град, што је велико олакшање за велики број грађана – рекао је Весић.

Члан Општинског већа Звездаре Владан Јеремић захвалио је на подршци Граду Београду, Дирекцији за грађевинско земљиште и становницима Малог Мокрог Луга на разумевању за динамику решавања проблема који постоје у овом насељу.

– Успели смо да у протеклом периоду направимо добру комуникацију и да се заједнички договарамо који су то приоритети, а ово је свакако један од важнијих проблема на општини Звездара. Први корак можда јесте најтежи, али ако постоји добра стратегија и план како ће се радити, резултат неће изостати – казао је Јеремић.