Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је отварању реконструисаног вртића „Лане” на Звездари у који је Влада Републике Србије уложила 35 милиона динара кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима.

Весић је истакао да је увек велико задовољство када се обнови и отвори нови вртић јер су Граду Београду деца приоритет.

– Реконструкција овог вртића је пример како заједно раде Влада Републике Србије и Град Београд и како заједно можемо да урадимо неке корисне ствари. Реконструкцију овог вртића финансирала је Влада Републике Србије кроз Канцеларију за управљање јавним улагањима и уложили су 35 милиона динара. То је омогућило да овај вртић, који је отворен 1979. године и у који иде 177 деце, сада изгледа као нов – истакао је Весић.

Он је додао да је на објекту све замењено, од водовода и канализације до инсталација, а да ће град обезбедити нов намештај.

– У овој општини ћемо током наредног месеца решити и проблем у вртићу „Облачак” који је отворен 2012. године, а нема прикључак на воду. Настављамо да радимо на ширењу мреже вртића па ће током ове године бити отворен и нови вртић у Алтини, а потписан је и споразум о претварању анекса Општине Врачар у вртић, што ће допринети да на тој општини не буде више листе чекања. Поред тога настављамо са радом на мрежи основних школа у оквиру које неке од објеката које су користили делимично или потпуно претварамо у вртиће. Очекујемо да на овај начин добијемо још нових места и да до 2022. године немамо ниједно дете на листи чекања – рекао је Весић.

Секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак поновио је да је један од примарних циљева града да у наредне четири године Београд постане град који неће имати листе чекања када је у питању боравак деце у вртићима, али и адаптација и изградња нових вртића

– Данас видимо како изгледа овај реконструисани вртић и желимо да их у наредном периоду буде што више и да, уз изградњу нових, подигнемо квалитет боравка деце у државним предшколским установама. Данас имамо 58.500 деце у државним вртићима, поред тога још 14.500 деце у приватним вртићима, имамо пројекат мреже школа у којима постојеће слободне просторе адаптирамо у просторе за боравак деце предшколског узраста и настојимо да и све друге погодне, а слободне просторе реновирамо и дођемо до нових места – казао је Славко Гак.

Директор канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије Марко Благојевић казао је да је циљ реконструкција што више таквих објеката широм Србије

– Ради се више стотина оваквих објеката у 89 градова и општина, имамо готове објекте баш као што је овај и радимо их тако да изгледају као потпуно нови, функционални, безбеднији и енергетски ефикаснији него раније. Тај посао започели смо пре годину и по дана и трајаће све док и последњи објекат не буде обновљен – казао је Благојевић, истичући да се не прави разлика да ли се објекти налазе у сеоским или градским срединама.

Он је истакао да са Градом Београдом постоји изузетно добра сарадња и да је у припреми још 17 сличних пројеката.

Догађају су присуствовали градски подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић и директорка ПУ „Звездара” Снежана Перовић.