Заменик градоначелника Београда Горан Весић поводом Светског дана рециклаже обишао је у уторак, 19.3. новопостављене подземне рециклажне контејнере у Улици 16. октобра у Миријеву. Како је том приликом прецизорао, тада су пушетена у рад укупно 202 рециклажна контејнера и седам звона за одлагање стаклене амбалаже.

Догађају су присуствовали чланица Градског већа Тања Поповић, директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и председник Градске општине Звездара Милош Игњатовић.

Весић је подсетио да се на овој локацији у Миријеву налази једно од 59 рециклажних острва, те да је прошле године постављено 198 рециклажних контејнера.

– У Београду тренутно имамо укупно четири стотине рециклажних контејнера. Они се постављају на места некадашњих подземних контејнера, који су се показали као веома лоши. Већина њих је пропала, а фирма која их је одржавала отишла је у стечај. Зато смо донели одлуку да их заменимо рециклажним контејнерима – рекао је Весић.

Он је изразио жаљење због тога што новац мора поново да се улаже јер је претходна власт направила лош потез са подземним контејнерима, али да је нађено решење са рециклажним острвима, где грађани могу да одлажу различите врсте отпада – папир, пластику, биолошки отпад, стакло.

– Звона за одлагање стакла постављају се тамо где има доста локала и угоститељских објеката. Циљ је да полако уводимо грађане у сепарацију отпада, јер у будућности више неће бити депонован у Винчи него ће се прерађивати и даље употребљавати – навео је Весић.

Заменик градоначелника је најавио и да ће „Градска чистоћа” наредне године купити машину за млевење стакла, које може бити надаље употребљавано, рецимо за прављење асфалта. Такође, очекује се да ове године почну радови на депонији у Винчи, која путем јавно-приватног партнерства прелази у руке француско-јапанског конзорцијума. Тамо ће се направити читав низ постројења за прераду отпада, подсетио је Весић.

Фокус града и „Градске чистоће”, заједно са грађанима, додао је Весић, биће сепарација отпада. Он је нагласио да грађани и те како користе рециклажне контејнере, што говори у прилог све већој еколошкој свести.

Весић је напоменуо и да је ово последња година у којој ћемо имати пластичне кесе у главном граду, те да се са Министарством заштите животне средине ради на промени низа законских решења како би пластичне кесе биле забрањене од 1. јануара 2020.

Он је изразио велику захвалност „Градској чистоћи” јер све што они раде јесте корак даље ка чистијем и уређенијем граду, као и подизању еколошке свести.

Марко Попадић нагласио је да ЈКП „Градска чистоћа” у сарадњи са Градом Београдом последњих година доста улаже у примарну селекцију отпада.

– Набавком ових нових подземних контејнера, које смо прерадили за биолошки отпад, као и набавком звона за одлагање стакла омогућавамо људима да на месту настанка отпада врше селекцију и тако чувамо животну средину – истакао је Попадић.

Милош Игњатовић најавио је едукативну акцију у предшколској установи у општини Звездара, у сарадњи са Градом Београдом и „Градском чистоћом”, где ће се најмлађи упознати са значајем рециклаже и очувањем животне средине.