Учешћем на округлом столу под називом „Злостављање старијих- да ли се препознаје?“, у организацији Црвеног крста Србије, Волонтерски сервис Звездаре је обележио 15.јун- Међународни дан борбе против насиља над старијима.

Скуп су отвориле Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности и Весна Миленковић и Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

Славица Родић, правница у пензији и волонетрка Сервиса која већ пет година пружа правну и саветодавну помоћ у Саветовалишту за појединце и породице, говорила је о искуству Сервиса са суграђанима који се обрате због проблема насиља. Она је рекла да поред тога што су неинформисани и уплашени, сениори који трпе занемаривање и насиље у породици, најчешће не желе да изађу из круга породичног насиља јер мисле да тиме руше углед своје породице и „брукају“ своју децу. Она је навела пример старије жене која више од 60 година живи поред насилног супруга и упорно проналази оправдање за његово понашање иако изнад свега жали што је живот провела као жртва насиља.

У оквиру препорука Волонетрског сервиса, Родићка је нагласила да је старије жртве насиља потребно информисати коме све могу да се обрате за помоћ и на који начин, али, пре свега, подржати да не буду толерантне у односу на насилника и насиље, да би било добро да постоје саветовалишта и сигурне куће за старију популацију која трпи насиље јер повратак у породицу отежава излазак из зачараног круга насиља.

Учесници скупа могли су да погледају и промотивну изложбу, само део радова сениора са „Радионице невидљивих“ који је представљен као пример психосоцијалне подршке и економског оснаживања жртава насиља.

На округлом столу о злостављању старијих говорили су и други сениори волонетри из мреже ХуманаС. Чуле су се различите судбине и промери насиља над старијима на основу искуства које су стекли током практичног рада са старијима. Њихова искуства ће помоћи да се закључци и препоруке са скупа упуте доносиоцима одлука који могу да унапреде ову област социјалне заштите.

Овај скуп у Црвеном крсту Србије има за циљ да промовише већу укљученост старијих у питања која се тичу њих самих и на тaj начин омогући квалитетнији живот старијих у Републици Србији.

У оквиру пројекта „Радионица невидљивих“ који реализују у партнерству Волонетрски сервис Звездаре и Центар за реинтеграцију и активизам Београд, на радионицама је израђено 120 магнета за учеснике округлог стола са логом Међународног дана борбе против насиља над старијима.