Градоначелник Београда Сииниша Мали уручио је у четвртак, 20.7.2017, на завршној свечаности која је одржана у просторијама ЈКП „Зеленило Београд“, награде и захвалнице најуспешнијим такмичарима који су учествовали у 15. акцији „За зеленији Београд”.

Награде су овом приликом добили и такмичари са Звездаре: Скупштина зграде из Крижанићеве 34 за освојено 2. место у категорији Најлепша зелена површина око стамбеног објекта, Студентски дом „Слободан Пенезић” из улице Бана Иваниша бб за освојено 2. место у категорији Најлепша зелена површина око пословног простора и ОШ „Вељко Дугошевић” из улице Милана Ракића 41 за освојено 3. место у категорији Најлепше уређено школско двориште. Награду је добила и ГО Звездара за успешно реализовану Акцију на својој територији, као и остале општине које су учествовале у реализацији.

Синиша Мали је рекао да је ове године комисија имала најтежи задатак јер је било више од 400 пријава, што показује да све већи број људи у Београду размишља о томе да град буде лепше и боље место за живот.

„Веома је лепо развијати свест о еколошком, зеленијем и чистијем граду, а учесници овог такмичења су управо свима нама пример да уз мало напора и пуно љубави нешто може да се промени. Град ће и даље уређивати паркове и тргове, а ове године нас очекују три велике инвестиције и то реконструкција Земунског, Пионирског и парка Ушће. Радићемо и мање паркове и урбане џепове, због чега ће град бити још лепши” истакао је градоначелник.

Генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић је рекао да све већи број награда из године у годину у акцији „За зеленији Београд“ показују да је брига о животној средини и зеленилу у тренду.

 

Циљ ове акције је развијање позитивног односа према зеленилу и цвећу код грађана, уз истовремену мотивацију да у позитивној конкуренцији, за избор најлепших простора унапреде стање свог непосредног окружења. Због све већег интересовања, од 2015. године, на иницијативу градоначелника Синише Малог, уместо досадашњих пет акција сада има седам категорија и то: најлепша зелена површина око стамбене зграде, најлепши балкон, најлепша зелена површина испред пословних објеката, најлепше школско двориште, најлеше зеленило око предшколске установе, најлепше уређено зеленило угоститељског објекта и најлепша окућница.

Догађају су присуствовали градски секретари и други представници Градске управе, председници градских општина и бројни грађани.