Градска општина Звездара већ неколико година организује Фестивал културе младих под називом „Звездаријада“.  Манифестација пружа могућност младима да учествују у различитим активностима, стичу знања и вештине из различитих области културе, промовишу своје таленте и развијају креативност. Циљ „Звездаријаде” је и међусобно упознавање и дружење ученика из звездарских школа.

Ове године ће се одржати радионице из следећих области:

Звездарске колумне

За оне који желе да овладају умећем писања савремених кратких и дужих текстова и песама, Градска општина Звездара је у сарадњи са Удружењем „Ризница речи“, омогућила присуствовање радионицама креативног писања. Радионице ће током марта и априла бити одржаване у звездарским средњим школама, у периоду од 16 до 19 часова, по следећем распореду:

  1. Шеста београдска гимназија – 13. март 2019,
  2. Медицинска школа – 19. март,
  3. Седма београдска гимназија – 28. март,
  4. Фармацеутско физиотерапеутска школа – 1. април
  5. Геодетска техничка школа 12. април.

Кроз радионице књижевног стваралаштва биће реализоване три теме: поезија (писање стихова, како написати песму, правила, весификација, идеје…), писање приче (полазиште, сакупљање грађе и обликовање у текст) и колумне као савременог облика казивања блиског младим људима и темама које су њима блиске. Младе очекује и дружење са полазницима школе креативног писања из Панчева, а најбоље одлазак у Тршић.

Расписан је конкурс за најбољу кратку причу и песму. Своје литерарне радове млади могу да доставе до 23. априла на мејл riznicareci@gmail.com  на који се, такође, врши пријављивање за учешће на радионицама.

Први глас Звездаре

И ове године ће се традиционално организовати „Први глас Звездаре”, манифестација на којој радо учествују млади Звездаре и Београда. Са циљем припреме младих да што квалитетније наступе на такмичењу, ове године се организују радионице певања.  Прва радионица је одржана у четвртак, 7. марта, у Геодетско техничкој школи, а остале ће током марта бити реализоване уторком, у Фармацеутско физиотерапеутској школи, од 18 до 20 часова, а четвртком од 17:30 до 19:30 сати, у Геодетско техничкој школи.

Пријављивање за учешће на радионицама и на такмичењу Први глас Звездаре (15. мај) се врши на jimny.belgrade@gmail.com

Покретне слике

Ове године на „Звездаријади”, у оквиру програма „Кинематографија и аудио-визуелно стваралаштво”, у марту, априлу и мају, биће одржане мале школе – радионице на којима ће полазиници учити и креирати своје приче, сценарија, стрипове и најзад, своје анимиране филмове. У сарадњи са сарадницима продуцентске куће „Хипнополис“, доказаних стручњака у различитим областима културе, биће реализовани следећи курсеви и мале школе:

  1. Од идеје до приче и сценарија –У оквиру пет радионица које ће бити одржане током марта у Шестој београдској гимназији, уторком и четвртком, у периоду од 12:30 до 15:00, уз подршку и вођство Милице Пилетић, познате драматуршкиње, и Стевана Филиповића, познатог режисера награђиваних филмова за младе, млади ће написати сценарио на основу којег ће снимити анимирани филм. Кроз овај процес ће научити како да осмисле причу, оживе ликове и сместе их у одговарајући контекст. Вештине које стекну ће им помоћи да могу квалитетно да представе себе и било коју идеју у будућности.
  2. Визуелизација идеје –Наш познати илустратор и стрип артист, Владимир Весовић ће младе провести кроз процес илустрације осмишљеног сценарија, оснажити их да коришћењем сториборда и стрипа представе своје идеје, приче, планове…У плану је реализација 6 радионица. Прва ће почети 28. марта 2019. године.
  3. Анимација, синематик – Ива Ћирић, креаторка анимираних филмова и предавач на Академији примењених уметности ће кроз седам радионица, упознати полазнике са тајнама анимације и снимања кадрова за филм.
  4. Комбиновање медија и монтажа слике и звука – Ива Ћирић и Јана Стојаковић, ликовна уметница и фотограф, ће у овој фази са младима наснимавати звук, убацивати позадине, музику и од сачињеног материјала монтирати анимирани филм. Показаће им како се у филмској индустрији користе и комбинују различите технологије и финализује процес израде филма.
  5. Промоција и дистрибуција – У завршној фази овог програма Бранислав Јевић, продуцент, ће полазнике ових радионица упознати са активностима које организује продуцентска кућа са циљем да медијски представи и промовише филм.

Са писањем сценарија се започиње у уторак, 12. марта, у 12:30, у Шестој београдској гимназији, а активности ће се наставити сваког уторка и четвртка у исто време и на истом месту.

Пријављивање за све радионице из кинематографије се врши на hypnopolis@gmail.com

Јутјуб – цаке и још понешто

Дaнас се јутјуб апликација може користити у различите сврхе. Јутјубери имају снажан утицај на најмлађе. Има постова који су веома корисни, делују васпитно и унапређују знања и вештине корисника. Има и оних других. На овим радионицама ћемо се позабавити питањима да ли довољно размишљамо о интернет репутацији, да ли смо довољно свесни чињенице да оно што објавимо данас може да утиче на нашу будућност сутра, да ли знамо да факултети, послодавци, имиграционе службе… могу да провере наш интернет идентитет и пре него нас упознају…

Сви који желе да стекну додатна знања и вештине како да изграде добру интернет репутацију, науче техничке цаке коришћења јутјуба, поразговарају са младима који имају неколико десетина хиљада пратилаца, могу да се пријаве за радионице у оквиру „Звездаријаде”, фестивала културе младих на hypnopolis@gmail.com

Програме финансира Градска општина Звезадра и сви су бесплатни за децу и младе од 15 до 25 година. За полазнике ових кратких и занимљивих обука су обезбеђени сертификати.

За више информација заинтересовани се могу обратити на телефон 3405-917 или мејлом на  sonja.stamenovic@zvezdara.org.rs