Kancelarija za besplatnu pravnu i psihosocijalnu pomoć žrtvama nasilja u porodici, osnovana kao radno telo odlukom Milana Popovića, predsednika Gradske opštine Zvezdara, obeležila je 1. aprila 2008. dve godine rada. Kancelarija radi utorkom, sredom i četvrtkom od 16 do 18.30 i u proteklih dve godine kroz nju je prošlo preko 1000 žrtava porodičnog nasilja.

Žene čine najveći deo žrtava nasilja u porodici, ali jedan deo čini i starija muška populacija, nad kojom nasilje vrše deca, najčešće sinovi. Za protekle dve godine u Kancelariji su zabeleženi i slučajevi psihološkog nasilja nad decom, često kao posledica razvoda roditelja.

Sociološki, kulturološki, ekonomski i mnogi drugi razlozi motivi su višegodišnjeg trpljenja nasilja u porodici, koje najčešće traje od samog početka braka – ističe Leila Ruždić Trifunović, koordinatorka Kancelarije.

Iako je Kancelarija za pomoć žrtvama nasilja u porodici zamišljena kao radno telo na lokalnom nivou, u njoj su pomoć našle žene sa šireg područja Beograda, a pojedine dolaze i iz Kragujevca i Niša. U Kancelariji volonterski rade četiri pravnice, koje, osim pružanja pravnih saveta predstavljaju i veliku podršku žrtvama nasilja, koje se više puta pojavljuju na razgovorima, tražeći razumevanje i toplu ljudsku reč.

Gradska opština Zvezdara otišla je korak dalje u rešavanju sličnih problema. Pokrenut je projekat umrežavanja relevantnih institucija: Policije, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad i lokalne samouprave, kako bi se efikasno rešavao problem nasilja i bezbednosti u najširem smislu. U toku je stvaranje „mobilnih timova“ čiji će telefon 24 sata biti na raspolaganju žrtvama nasilja.

Više o kancelariji