Predsednik Gradske opštine Zvezdara Milan Popović, na sastanku održanom 29. januara, upoznao je direktore zvezdarskih osnovnih škola sa novim ingerencijama Opštine u oblasti obrazovanja, oblicima saradnje i procedurama, kao i sa novom organizacijom Opštinske uprave u okviru koje je formirano Odeljenje za razvoj.

Nove nadležnosti odnose se na praćenje stanja i staranje o održavanju (osim kapitalnog) osnovnih škola; praćenje upisa u prvi razred osnovne ili specijalne škole i redovno pohađanje nastave u osnovnim školama; pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno staratelja, u skladu sa zakonom; utvrđivanje mera i aktivnosti zaštite i bezbednosti dece, odnosno učenika za vreme ostvarivanja obrazovno vaspitnog rada i drugih aktivnosti koje organizuje ustanova, u skladu sa zakonom, u saradnji sa obrazovno-vaspitnom ustanovom.

Sastanku su pored direktora, psihologa i pedagoga osnovnih škola, prisustvovali i direktori i predstavnici Predškolske ustanove Zvezdara, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Policije, Ministarstva prosvete i UNICEF-a.

Dogovoreno je da će se ovakvi sastanci redovno održavati jednom mesečno, a Opština Zvezdara je prva opština u Srbiji koja je od Ministarstva prosvete preuzela EIS bazu podataka – Školski informacioni sistem, što će olakšati praćenje stanja u oblasti obrazovanja.

U cilju prevencije i smanjenja nasilja među decom i nad decom, Sekretarijat za obrazovanje će izdvojiti sredstva za uključivanje svih osnovnih škola sa područja opštine Zvezdara u projekat „Škola bez nasilja“ koji realizuje UNICEF. Do sada su u ovaj projekat uključene tri osnovne škole, a Zvezdara će biti jedna od pilot opština u kojima će projekat biti realizovan na ovako sveobuhvatan način.

(Izmenama Statuta grada Beograda određeni poslovi u oblasti obrazovanja prešli su u nadležnost gradskih opština. Odredbama člana 25. i 77. Statuta grada Beograda („Službeni list grada Beograda“ broj 39/08) taksativno su navedeni poslovi koje obavlja grad odnosno gradska opština preko svojih organa, a ove odredbe se shodno članu 158. primenjuju počev od 1. januara 2009)