Volonetrski servis Zvezdare, prijatelj Mreže HumanaS, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, organizovao je radionicu i edukaciju na temu „Ljudska prava starijih i aktivizam“.

Edukacija je namenjena starijoj populaciji, predstavnicima udruženja penzionera i građana na  Opštini, žiteljima Zvezdare i volonterima. Crveni krst Srbije, u okviru regionalnog projekta pod nazivom „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ ovom radionicom nastoji da unapredi svest pojedinaca i praksu u oblasti ljudskih prava starije populacije kao prvog koraka u unapređenju ove važne oblasti u životu svakog pojedinca i celokupne zajednice.

Miroslav Marinović, član Veća Gradske opštine Zvezdara koji je zadužen za oblast socijalne zaštite, pozdravljajući prisutne u prepunoj skupštinskoj sali, rekao je da  Opština nastoji da obezbedi prpograme pomoći i podrške koji aktiviraju pojedince u penzionerskim danima a što je posebno važno za njihovo celokupno zdravlje. On je naglasio da su u tom poslu posebno važna udruženja penzionera koja su na prvoj liniji u radu sa starijom populacijom i koja treba najbolje da znaju šta su njihovi problemi. Marinović je pozvao udruženja na fokusiranost na aktivnosti koje su potrebne njihovim članovima.

Edukator Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdare, govorila je o načelima ljudskih prava, predrasudiama i diskriminaciji koju trpe starije generacije, pravnom okviru

i – posebno, instrukcijama za praktično delovanje i aktivizam seniora kao optimalnom  modelu aktivacije i unapređenja kvaliteta svakodnevnog života pojedinaca ali i celokupne zajednice.

U interaktivnoj razmeni mišljenja i ideja, konstatovano je da pojedinci nisu dovoljno informisani i da im je, pored bolje informisanosti o raspoloživim socijalnim i drugim  pravima kao i besplatnim programima aktivacije, potrebna pomoć u njihovom ostvarivanju i motivaciji da promene pasivne stilove života, a što je sve u direktnoj korelaciji sa poštovanjem ljudskih prava.

Prisutni su aktivno učestvovali u radionici koja je trajala duže od planiranog vremena, iznosili pojedinačne i probleme starijih generacija, iskazali spremnost na aktivizam sa ciljem da pomognu onima kojima je najteže. Pored zadovoljstva što je Opština organizovala ovakav skup, iskazali su potrebu za tematskim skupovima koji se tiču prioritetnih problema seniora u narednom periodu, a dogovoreno je da pokrenu niz građanskih inicijativa u zajednici kojima će pokušati da pomognu svim – posebno seniorima, koji su zbog siromaštva dospeli u bezizlazan položaj.

Zainteresovanost seniora koju su iskazali na ovoom skupu, pokazala je da stariji sugrađani na Zvezdari imaju mnogo problema ali i žele da aktivno učestvuju u njihovom rešavanju, da su solidarni, humani i raspoloženi da budu korisni članovi zajednice. Radionica je potvrdila da je seniorima potrebno mentorsko vođenje i podrška kroz proces aktivizma. Sasvim dovoljno preduslova da se sociajlni resurs koji imaju starija generacije prepoznaju i iskoriste u najboljem interesu starijih sugrađana i njihovih porodica.