U Biblioteci-galeriji „Branko Miljković” Prijatelji dece Zvezdare 24. decembra 2019. godine su organizovali prednovogodišnje druženje, sa otvaranjem izložbe fotografija i promocijom Kalendara za 2020. godinu na kome je objavljeno 13 odabranih fotografija učesnika projekta “Beograd i Zvezdara u mom oku”.

Projekat je je trajao od juna do decembra, a realizovan je sredstvima Sekretarijata za kulturu, Gradske opštine Zvezdara i Sekretarijata za  sport i omladinu grada Beograda.

Nakon ciklusa od 5 besplatnih radionica fotografije za tinejdžere koje je tokom jula vodila Jovana Jarebica (likovna umetnica i umetnički fotograf) i foto konkursa raspisanog u septembru na temu „Beograd i Zvezdara u mom oku“, kao rezultat projekta odštampan je Kalendar za 2020. godinu.

Na konkurs je stiglo 126 fotografija, a nakon selekcije pri kojoj su u obzir uzete i fotografije nastale na radionicama, odabrano je 13 fotografija za objavljivanje na kalendaru.

Autori fotografija objavljenih na kalendaru su:

naslovna strana kalendara – Jana Kitanović, Peta beogradska gimnazija

januar – Mateja Bojičić, OŠ „Stevan Sinđelić“

februar – Marija Kankaraš, OŠ „Desanka Maksimović“

mart – Žaklina Medenica, Peta beogradska gimnazija

april – Nađa Vesić, Dvanaesta beogradska gimnazija

maj – Anđela Stamenović, Peta beogradska gimnazija

jun – Jana Kitanović, Peta beogradska gimnazija

jul – Dunja Mitić, OŠ „Ćirilo i Metodije“

avgust – Žaklina Medenica, Peta beogradska gimnazija

septembar – Jana Kitanović, Peta beogradska gimnazija

oktobar – Hana Marouf, OŠ „Pavle Savić“

novembar – Jovana Milanković, Grafička škola

decembar – Dunja Mitić, OŠ „Ćirilo i Metodije“

U umetničkom programu na otvaranju izložbe nastupili su učenici Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ koji su priredili mini koncert u čast nagrađenih autora fotografija: Petar Bon, učenik 6. razreda gitare (klasa profesora Dalibora Đujića) izveo je komopoziciju „Alfonsina i more“, Relja Stepanović, učenik 2. razreda gitare (klasa prof. Dalibora Đujića) je svirao „Malu Habaneru“, a Lazar Gavrilo Trajković, učenik 2. razreda gitare (klasa profesora Bojana Ivanovskog) „Ljubavnu serenadu“.

Jovana Jarebica, voditeljka radionica, istakla je da je ovaj projekat bio lepa prilika da mladi razviju svoja interesovanja i kreativnost, da se upoznaju i više nauče o fotografiji kao umetničkoj disciplini, da se druže sa vršnjacima, zajedno istražuju grad i da izraze svoj stav o gradu u kome žive. Uz čestitke na ostvarenom uspehu, poručila im je da se i dalje bave fotografijom, da vole svoj grad i da kreativno koriste svoje slobodno vreme.

Na kraju susreta svim autorima su uručeni pokloni i nagrade: knjige za mlade, po nekoliko primeraka kalendara, promotivne šolje i njihove autorske fotografije odštampane na platnu.

A Beograd i Zvezdara viđeni očima tinejdžera puni su radosti i optimizma, vedrih boja i zanimljivih detalja. Na 13 odabranih fotografija nalaze se trenuci uhvaćeni na Bulevaru kralja Aleksandra i Kalenić pijaci, murali na beogradskim fasadama, nebo nad Adom Ciganlijom, mostovi i ulice, tramvaji i brodovi, zidovi ispisani grafitima, parkovi, drveće, cveće… I mnogo ljubavi koja zrači sa svake fotografije.