У Библиотеци-галерији „Бранко Миљковић” Пријатељи деце Звездаре 24. децембра 2019. године су организовали предновогодишње дружење, са отварањем изложбе фотографија и промоцијом Календара за 2020. годину на коме је објављено 13 одабраних фотографија учесника пројекта “Београд и Звездара у мом оку”.

Пројекат је је трајао од јуна до децембра, а реализован је средствима Секретаријата за културу, Градске општине Звездара и Секретаријата за  спорт и омладину града Београда.

Након циклуса од 5 бесплатних радионица фотографије за тинејџере које је током јула водила Јована Јаребица (ликовна уметница и уметнички фотограф) и фото конкурса расписаног у септембру на тему „Београд и Звездара у мом оку“, као резултат пројекта одштампан је Календар за 2020. годину.

На конкурс је стигло 126 фотографија, a након селекције при којој су у обзир узете и фотографије настале на радионицама, одабрано је 13 фотографија за објављивање на календару.

Аутори фотографија објављених на календару су:

насловна страна календара – Jaна Китановић, Пета београдска гимназија

јануар – Матеја Бојичић, ОШ „Стеван Синђелић“

фебруар – Марија Канкараш, ОШ „Десанка Максимовић“

март – Жаклина Меденица, Пета београдска гимназија

април – Нађа Весић, Дванаеста београдска гимназија

мај – Анђела Стаменовић, Пета београдска гимназија

јун – Jaна Китановић, Пета београдска гимназија

јул – Дуња Митић, ОШ „Ћирило и Методије“

август – Жаклина Меденица, Пета београдска гимназија

септембар – Jaна Китановић, Пета београдска гимназија

октобар – Хана Мароуф, ОШ „Павле Савић“

новембар – Јована Миланковић, Графичка школа

децембар – Дуња Митић, ОШ „Ћирило и Методије“

У уметничком програму на отварању изложбе наступили су ученици Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ који су приредили мини концерт у част награђених аутора фотографија: Петар Бон, ученик 6. разреда гитаре (класа професора Далибора Ђујића) извео је комопозицију „Алфонсина и море“, Реља Степановић, ученик 2. разреда гитаре (класа проф. Далибора Ђујића) је свирао „Малу Хабанеру“, а Лазар Гаврило Трајковић, ученик 2. разреда гитаре (класа професора Бојана Ивановског) „Љубавну серенаду“.

Јована Јаребица, водитељка радионица, истакла је да је овај пројекат био лепа прилика да млади развију своја интересовања и креативност, да се упознају и више науче о фотографији као уметничкој дисциплини, да се друже са вршњацима, заједно истражују град и да изразе свој став о граду у коме живе. Уз честитке на оствареном успеху, поручила им је да се и даље баве фотографијом, да воле свој град и да креативно користе своје слободно време.

На крају сусрета свим ауторима су уручени поклони и награде: књиге за младе, по неколико примерака календара, промотивне шоље и њихове ауторске фотографије одштампане на платну.

А Београд и Звездара виђени очима тинејџера пуни су радости и оптимизма, ведрих боја и занимљивих детаља. На 13 одабраних фотографија налазе се тренуци ухваћени на Булевару краља Александра и Каленић пијаци, мурали на београдским фасадама, небо над Адом Циганлијом, мостови и улице, трамваји и бродови, зидови исписани графитима, паркови, дрвеће, цвеће… И много љубави која зрачи са сваке фотографије.