У оквиру Програма за унапређење саобраћајне безбедности на територији Градске општине Звездара, у четвртак, 2. јуна 2016. године, у Волонтерском сервису Звездара је одржана трибина под називом „Безбедност годи-нама“.

Учесници трибине су били представници звездарских удружења пензионера, корисници Волонтерског сервиса, волонтерке и други грађани Звездаре.

У веома пријатној атмосфери, представници удружења „Центар за одрживи развој и безбедност саобраћаја“, су учеснике подсетили на правила безбедног понашања у саобраћају. Психомоторне способности опадају са годинама, а да тога, углавном, нисмо свесни. Понашамо се и очекујемо да реагујемо као када смо били у најбољим годинама, а статистика је поражавајућа. Сваки други погинули пешак и сваки четврти погинули учесник у саобраћајној незгоди је старији од 65 година.

Биљана Кордић и Тајана Матијаш су са сениорима размениле мишљења о опасностима у саобраћају и како их превазићи, истакле њихову важну улогу у неговању саобраћајне културе у својој породици и припремиле брошуре које ће их подсећати на безбедно понашање, а ученици Саобраћајно техничке школе су занимљивим перформансом дочарали уобичајене саобраћајне ситуације и понудили безбедна решења.

На трибини је истакнуто да у Србији, генерално, путна инфраструктрура, улице, тротоари, пешачки прелази, као ни аутобуска и трамвајска стајалишта нису прилагођени потребама старије популације. Зато је веома важно бити вишеструко опрезан и пажљив. Градска општина Звездара и Волонтерски сервис настоје да кроз овакве кампање и акције подигну свест грађана о важној улози сваког појединца у развијању и неговању културе безбедног понашања у саобраћају.

Програм унапређења саобраћајне безбедности на територији Градске општине Звездара је подржао Секретаријат за саобраћај града Београда.