Градска општина Звездара, поводом 1. октобра Међународног дана старијих, организује 6. манифестацију „Дани сениора на Звездари 2016“ у оквиру које ће бити реализован низ активности од 26. до 30. септембра.

Свечано отварање манифестације, која ће се одвијати под слоганом „У најбољим годинама”, биће одржано у понедељак, 26. септембра 2016. године у 12,00 сати на платоу испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77.

Госте ће поздравити и овогодишње „Дане сениора на Звездари“ отворити Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездаре.

На свечаности ће учествовати сениори са Звездаре/Београда својим плесом, глумице Љиљана Стјепановић и Рада Ђуричин, сатиричар и новинар Бојан Љубеновић, виолинисткиње Ирена и Ана Симонути, програм води Игор Бећирић.

Манифестација се реализује са циљем да скрене пажњу појединаца и јавности на потребе, капацитете, могућности и драгоценост старијих суграђана, за бољи и квалитетнији живот у пензији, успостављање изгубљене културе старења, побољшање међугенерацијске сарадње и непосредног преношења искуства као важног елемента у хуманизацији и унапређењу свакодневног живота суграђана свих генерација.

Све активности су бесплатне и архитектонски приступачне, а програм „Дана сениора на Звездари уврштен је у програм манифестације „Дани европске баштине” која ће ове године бити одржана у периоду 23.9-2.10.

ПРОГРАМ

26. септембар

– од 12.00 до 13.15„Сениори плешу“ – На платоу испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77-Уметнички програм са учешћем уметника који су и у пензионерским данима успешни, креативни и активни. Сениори ће плeсати уз музику из представе „Извините, колико имате година“.

27. септембар

-од 11.00 до 12.15 сати Урбани баштовани, изложба радова и радионица – Галерија Миљковић, Булевар краља Александра 298-Отварање изложбе радова студената Архитектонског факултета са идејним решењима и радионица коју воде стручњаци: добра искуства, предлози и савети о гајењу биљака у урбаним условима, поклони за заинтересоване будуће баштоване.

-од 12.00 до 16,00 сати„Урбани баштовани“- Плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77-Реализација интерактивне радионице и инфо пулта на којима ће заинтересовани моћи да добију непосредне инструкције, објашњења и информације о свему што их занима у развијању вештине гајења биљака. Предвиђени су и поклони за заинтересоване будуће баштоване- семење и расад који ће се делити после радионице. Зачинског, лековитог биља и поврћа у својим двориштима, терасама и прозорима.

28.септембар

-од 10.00 до 14.00 сатиТакамичење у решавању укрштених речи – Волонтерски сервис Звездаре у Месној заједници „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395

– од 11.00 до 15,00 сатиГалерија на точковима – сениори излажу –Плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77-Изложба радова сениора израђених у различитим уметничким и занатским техникама.

29. септембар

-од 11.00 до 14,00 сатиИнтерактивна радионица „Поручи и прими поруку“ – Плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77-Волонтерке помажу заинтересованима да науче да израђују магнете са мотивима старог Београда, које учесници могу понети за успомену или поклонити коме желе.

-од 11.00 до 14,00 сати„Дрво порука“, и нтерактивна радионица израде порука – Плато испред Градске општине Звездара, Булевар краља Александра 77-Суграђани свих генерација израђују, пишу поруке о хуманом и достојанственом старењу и старости и каче их на „дрво порука“

-од 17.00 до 18,00 сатиВиртуелно путовање „Београдске чесме“ – Галерија Миљковић, Булевар краља Александра 298-На путовање и упознавање историје и знаменитости Београда сликом и речју посетиоце води Славица Берић, новинарка Политике. Сви учесници добиће поклон – разгледнице старог Београда.

-од 20.00 до 21.00 сатаПредстава Пан театра „Извините, колико имате година“ – Тржни центар „Авив парк Звездара“, Живка Давидовића 86-На духовит и забаван начин представа говори о нашим предрасудама, стереотипима и страховима везаним за старење, старост и старије људе. Улаз је бесплатан и ограничен. Пријавите се на време

30. септембар

-од 11.00 до 15.00 сатиКућа лепоте за сениоре/ке- Волонтерски сервис Звездаре у Месној заједница „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395-Бесплатне занатске услуге сениоркама и сениорима : фризура, педикир, маникир и шминкање.

-од 12.00 до 20.00 сатиСениори излажу – Галерија на точковима – ТЦ Авив парк Звездара, Живка Давидовића 86.

Пријатељи и партнери „Дана сениора на Звездари”: Библиотека града Београда, Академиа Едукатива, ТЦ Авив парк Звездара, БГД пресс, Архитектоснки факултет Београдског универзитета, Плесни клуб „Синатра“, ЈКП „Зеленило Београд”, Удружење Архитекти За Заштиту Струке, удружења грађана: „Башта за душу“,“Башталиште“, „Благодет Србије“,Удружење за очување културне баштине „Дах“.