У петак, 11. октобра, у оквиру програма ДЕЧЈА НЕДЕЉА НА ЗВЕЗДАРИ у препуној Библиотеци-галерији “Бранко Миљковић” одржана је књижевно-ликовна интерактивна радионица за млађе основце под називом „ДАР-МАР“.

Овај сусрет део је традиционалог циклуса EВО ДОБРЕ КЊИГЕ и дугогодишње сарадње Пријатеља деце општине Звездара и Издавачке куће „Креативни центар“. Поздрављајући децу и наставнике, председница Пријатеља деце Звездаре Снежана Ђорђевић, истакла је да у овој Дечијој недељи обележавамо и два јубилеја: 30 година од доношења Конвенције Уједињених нација о правима детета и 30 година рада Издавачке куће „Креативни центар“.

Необичну књигу „Дар-мар“ на занимљив начин су деци представили ПР „Креативног центра“ Јелена Драгојловић, ауторка Драгана Младеновић и илустратор Борис Кузмановић. На самом почетку ауторка је поручила: „За лов на уљезе понеси вијуге, мождане кавезе, све четири коморе, оштар поглед и бритак ум“. Око 80 звездарских основаца и њихових наставника активно је учествовало у правој малој авантури кроз „Дар-мар“: док су једни са Драганом „откривали уљезе“, одгонетали загонетке и исправљали „песме са грешкама“, други са Борисом смишљали и цртали нове ситуације са уљезима које су на крају сви из публике поново откривали.

Читање ове шарене, духовито написане књиге, осим што је забавно, код деце развија критичко и креативно мишљење и обогаћује њихов вокабулар, али је и захтевно јер подразумева добро познавање правописа и граматике  српског језика. Звездарски основци су показали и да су креативни и да имају пуно знања.

Пријатељи деце Звездаре и „Креативни центар“ су поклонили примерак књиге за све школске библиотеке, како би у „Дар-мару“ могли да уживају и они који нису били на данашњем дружењу.

Покровитељ програма ДЕЧЈА НЕДЕЉА НА ЗВЕЗДАРИ је Градска општина Звездара, а поред Пријатеља деце Звездаре у реализацији активности ове гопдине су учествовали: Волонтерски сервис Звездаре, Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Библиотека „Вук Караџић“, Предшколска установа „Звездара“, основне и средње школе на Звездари.