Петоро ученика, који живе и часове допунске наставе на српском језику похађају у Хамбургу, на челу са наставницом Драганом Рашуо, посетили су у уторак, 15. марта, ОШ „1300 каплара“ на Звездари (улица Панчина 1) и уживо се видели, упознали и дружили са својим вршњацима. Након окупљања и краћег представљања, ученици су ишли на редовне часове, а на крају је био организован заједнички разговор, сумирање утисака и завршно дружење уз пригодни програм који је извела Драмска секција школе.

Сарадња је започела путем интернета, на иницијативу професорке српског језика Драгане Рашуо, која након 20 година рада у школи „1300 каплара“, од септембра 2015. године по решењу предаје српски језик нашој деци из дијаспоре у Немачкој.

Драгана Рушуо је овом приликом рекла да ју је после 28 година рада у школи „1300 каплара”, Министарство просвете упутило у Хамбург да ради у Српској допунској школи. Српска допунска школа је нешто што деца сама бирају и то је ствар њихове воље и жеље да тамо иду. Има веома заинтересоване деце из Србије и Републике Српске, али је проблем што њима то није матерњи језик, што су сви они рођени тамо и што се школују на немачком језику тако да постоји једна баријера према српском језику, према ћирилици која је њима екстремно тешка. Због тога је, како је рекла, дошла на идеју да повеже децу из дијаспоре са децом из Србије, а најлогичније је било да то буде сарадња са школом у којој је толико година радила. Она је сматрала да би они можда били инспирисанији да уче српски језик, а да би можда деца из Београда била инспирисанија да уче немачки који се у школи „1300 каплара” већ учи.

Весна Петровић Урошевић, шефица Одељења за друштвене делатности ГО Звездара је рекла да су на идеју за овакву сарадњу дошле три наставнице из ОШ „1300 каплара”, Фармацеутско-физиотерапеутске школе и ОШ „Драгојло Дудић”. Њих три су преко Министарства просвете отишле у Немачку и Швајцарску да предају нашој деци у дијаспори и некако су се њих три повезале и повезале децу из тих школа са децом из својих бивших школа и повезале Немачку и Швајцарску са Звездаром. Она је рекла да мисли да је ово само први сусрет у школи „1300 каплара” где ће деца из Хамбурга посетити часове и дружити се са другарима са којима су већ имали неке заједничке радионице и дружења преко скајпа. Неки планови су да се направе и неке узвратне посете наших ђака другарима из дијаспоре.

Ема , ученица из Немачке je рекла да је у српској школи у Хамбургу фино, да је учитељица добра, да лепо уче и да је много добро. На питање да ли је српски тежак је рекла да није кад га знаш. а о школи „1300 каплара” је рекла да је много лепа и да се види да су и овде деца много добра.