У књижевном кутку библиотеке Бранко Миљковић  у петак, 24. маја 2019. године, одржан је књижевни сусрет на коме су додељене награде учесницима конкурса за најуспешнију кратку причу и песму.

На књижевном конкурсу су учествовали млади из шест школа са општине Звездара: Грађевинска школа, Зуботехничка школа, Медицинска школа, Шеста београдска гимназија, Седма београдска гимназија и Школа за машинство и уметничке занате – „Техноарт – Београд“. Чланови жирија Даница Вукићевић, песникиња, Дана Ћирић, професорка српског језика и књижевности и песникиња, и Вуле Журић, књижевник, писац радио драма и филмских сценарија, прочитали су и анализирали књижевне радове 30 младих ствараоца – 30 прича и 38 песама.

У оквиру књижевног стваралаштва одржане су четири радионице креативног писања на којима су се млади научили како да се креативно изразе, развију и усаврше свој стил или једноставно открију скривеног уметника у себи. Радионицама су присуствовали ученици из  девет звездарских средњих школа, а најупорнији и најкреативнији су доставили своје радове. За најталентованије су обезбеђене награде – ваучери „Делфи књижаре“ а ученике са похваљеним радовима и наставнике менторе, организатор је наградио књигама.

Организатор овог програма у оквиру Звездаријаде – фестивала културе младих, у школској 2018/2019. години, је Удружење грађана „Ризница речи“, а покровитељ Градска општина Звездара

 

Најуспешнији прозни радови:

Лука Маринковић, Медицинска школа, прва награда –

Ксенија Кандић, Зуботехничка школа, друга награда

Наталија Богићевић, Седма београдска гимназија, друга награда

Даница Ковачевић, Медицинска школа, трећа награда

Сташа Лончар, Зуботехничка школа, трећа награда

 

Најуспешнији поетски радови:

Олгица Стојић, студент, прва награда

Марија Продановић, Шеста београдска гимназија, друга награда

Јелена Тодоровић, Шеста београдска гимназија, друга награда

Владица Величковић, Грађевинска школа, трећа награда

Константин Цветановић, Шеста београдска гимназија, трећа награда

Похваљени радови ученика.

Исидора Јевтић, Техноарт, за прозу

Анастасја Филиповић, Седма београдска гимназија, за поезију

Ања Митић, Медицинска школа на Звездари, за прозу

Никола Бајић– посебна похвала за рад, есеј о Истини и лажи