У великој сали Градске општине Звездара у уторак, 8.10, одржана је трибина под називом „КАЖЕМ, ПРИЧАМ, РЕШАВАМ И СУКОБЕ СПРЕЧАВАМ!“ која је окупила више од 100 ученика представника ђачких парламената и њихових наставника из основних и средњих школа са Звездаре.

Учеснике трибине је поздравила Марија Макевић из Мисије ОЕБС у Србији, истакавши добру сарадњу са Градском општином Звездара у области превенције безбедности, а школски полицајац Ивана Прибиловић, говорила је о пројекту „Основи безбедности“ и раду школских полицајаца у области унапређења безбедности деце и младих.

Бранкица Тарбук Јанковић, директорка удружења Центар за реинтеграцију и активизам Београд, представила је пројекат „Промоција културе ненасиља и толеранције“ који је под покровитељством ГО Звездара и Мисије ОЕБС у Србији  реализован од марта до јуна 2019. годинеу 5 школа на Звездари: „Иван Горан Ковачић“, „Ћирило и Методије“, „Јелена Ћетковић“, „Вељко Дугошевић“, „Марија Бурсаћ“ и Шеста београдска гимназија.

Вршњачки едукатори из ових школа поделили су своје утиске и искуства са радионица и испричали како су кроз играње улога вежбали да одређену ситуацију сагледају из различитих перспектива и како им је то помогло да се ослободе бројних стереотипа и предрасуда.

Ученици Грађевинске техничке школе сматрају да су интерактивне радионице и отворени разговори најбољи начин за развијање вештина и промоцију културе ненасиља и толеранције, али да је додатна едукација потребна и родитељима и наставницима. Велики број младих истакао је негативан утицај медија на формирање ставова и модела понашања деце и младих и чињеницу да се и у штампаним и у електронским медијима деца и млади најчешће приказују у негативном контексту, када се догоди екстремно насиље, уз објављивање фотографија и идентитета и насилника и жртава, и да се притом не поштује ни Конвенција о правима детета ни други важећи закони.

У веома живој и инспиративној дискусији, деца и млади су изнели став да са превентивним активностима треба почети још у вртићу и да кроз одрастање, за сваки узраст треба да постоји одговарајући програм. Једно од запажања деце и младих је да се деца генерално (и у породици и у школи и у друштву уопште) недовољно слушају и да зато и нема акција на иницијативу деце. Са уверењем да позитивни узори имају значајан утицај, нарочито када су то вршњаци, предложили су да вршњачки едукатори који су учествовали у пројекту током године одрже презентације за млађе ученике у својим и другим школама и да се покрену акције усмерене на промоцију културе комуникације и ненасиља.

Начелница Одељења за друштвене делатности ГО Звездара Весна Петровић Урошевић позвала је младе да учествују на Фестивалу културе младих „Звездаријада“, на конкурсу за „Нај-волонтерску акцију“ коју је и ове године расписао Волонтерски сервис Звездаре, на програмима и такмичењима које реализују Пријатељи деце Звездаре и друга удружења и да своје слободно време испуне са што више креативних садржаја. Закључак трибине је да деца и млади имају потребу да отворено разговарају о својим правима и да овакве трибине и сусрете треба чешће организовати.

Програм Дечје недеље на Звездари наставља се данас у Основној школи „Десанка Максимовић“ у којој ће бити одржана интерактивна драмска радионица о дечјим правима за тинејџере под називом „ИМАМ ПРАВО ДА…“. Водитељка радионице је Тијана Милошевић, глумица и драмски педагог.

У среду, 9. октобра, у Музичкој школи „Владимир Ђорђевић“ са почетком у 11 сати биће реализован програм „Музички загрљај“ – интерактивна музичка радионица за предшколце и основце коју воде Радмила Кнежевић, проф. виолончела и Јелена Рајић, проф.виолине.

Покровитељ програма ДЕЧЈА НЕДЕЉА НА ЗВЕЗДАРИ је Градска општина Звездара, а поред Пријатеља деце Звездаре у реализацији активности учествују: Волонтерски сервис Звездаре, Музичка школа „Владимир Ђорђевић“, Библиотека „Вук Караџић“, Предшколска установа „Звездара“, основне и средње школе на Звездари.