Највећи дечји позоришни фестивал у Београду, међународни, ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, другог дана фестивала угостио је Дечје казалиште Бранка Михаљевића, из Осијека (Хрватска), са представом „Плива патка преко Драве“. Стотинак најмлађих Београђана из више градских вртића уживало је у озбиљној позоришној продукцији за децу, али и научило прве лекције позоришног бонтона.

ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, поред бројних представа за децу и младе позоришта из Србије, региона, па чак и Литваније, обилује и ове године бројним пратећим програмима. Тако су другог дана фестивала одржани сусрет АСИТЕЖ чланова из целог региона (Међународно удружење за развој позоришта за децу и младе) и креативна радионица ЗНАМ ДА ПЛАНИРАМ Креативног центра (који је дугогодишњи пријатељ фестивала), представљање књиге „ПланУм“ и сусрет са ауторком Александром Шаровић Атанасовском. Радионица и сусрет планирани су за 30-ак ученика петих и шестих разреда основних школа.

У такмичарском програму „Звездаришта“ под слоганом„СВЕЗНАЛИШТЕ“, које траје до 26. новембра 2019.такмичи се 13 представа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Литваније, које је одабрао селектор фестивала Жељко Хубач. О наградама, као и сваке године, одлучују чак два жирија: СТРУЧНИ жири (Александра Гловацки, драматуршкиња и позоришна критичарка, Бојана Лазић, позоришна редитељка, Стефан Бундало, глумац) и ДЕЧЈИ жири( двадесет петоро децо узраста 8-12 година као МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ) .

У петак, 22. новембра у 10 сати на великој сцени Театра „Вука“ наступа Дечје позориште Суботица са представом „Извини мама“, за узраст 5+. Представа Извини мама, по бајци руске списатељице и драматуршкиње Софије Прокофјеве говори о томе колико је понекад тешко изборити се са собом и рећи „Извини“. То је савремена бајка о увреди, разочарењу и потреби сваког детета и сваког човека за искреном љубављу, о томе како машта и емоционално узбуђење једног детета неприметно брише границе између реалности и фантазије. Представа траје 55 минута.

У петак, 22. новембра у 17 сати на великој сцени Театра „Вука“ игра Градско казалиште лутака Ријека, Хрватска, са представом „Авантуре малога Јују“, за узраст 3+. Заједно с глумцима, публика улази у свет маме Кукунке и тате Таранте, као и малога Јујуа који је велики као палац, познаје све животиње и говори њихове језике. Мали Јују као и свако дете, па и свако од нас који формално нисмо више деца, гаји неке своје страхове који су често нереални. Како их конфронтирати, суочити се с њима и покушати их превладати, питања су која ће ова весела и ритмична представа поставити и помоћи да одговор нађе свако за себе. Представа траје 35 минута.

Домаћин Звездаришта је Театар „Вук“, а представе, предавања, сусрети и радионице се одржавају и на Факултету драмских уметности, у Позоришту лутака „Пинокио“ и позоришту „Пан театар“.

Оснивач, организатор и покровитељ Фестивала је Градска општина Звездара.

Више о „Звездаришту“ свакодневно на http://zvezdariste.rs/.