Председник ГО Звездара Едип Шерифов потписао је Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу у уторак, 16.06.15. године. Потписивању су присуствовали представници СКГО и гости, чланови/це Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара и представници медија.

Едип Шерифов је, поводом потписивања Европске повеље рекао да је ово формализација онога што Општина Звездара, кроз активности Комисије за родну равноправност, већ 10 година ради у вези са родном равноправношћу. Он је изразио наду да ће ово бити подстицај у годинама које су испред нас да будемо још бољи у остваривању права која потичи из ове повеље, и да ће још пројеката преко СКГО доћи на Звездару, а бавићи се овом тематиком.

Розета Алексов, координаторка за родну равноправност Сталне конференције градова и општина (СКГО) је рекла да Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу значи да се град или општина формално обавезала према својим грађанима и грађанкама да ће се залагати за равноправност и да ће радити на остваривању равноправности на локалном нивоу. До сада ју је у Србији потписало до 25 општина. Са потписивањем се кренуло после 2006 године када је на нивоу Савета европских градова и региона усвојен тај документ и понуђен европским градовима и регионима на потписивање.

Леила Руждић Трифуновић, координаторка Канцеларије за правну и психосоцијану помоћ жртвама породичног насиља ГО Звездара је рекла да у Повељи насиље у породици заузима значајно место, а то је и проблем којим се општинска Комисија за родну равноправност бави већ 10 година. Она је истакла да све општине у Србији, а посебно у Београду, због случајева породичног насиља, треба да имају канцеларију која се тиме бави, као што ради ова у ГО Звездара. Тако општина постаје помагач својим грађанима и пружа им правну помоћ против истог зла.

Славица Брђовић, председница Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара је рекла да је Европска повеља један стратешки документ и основ за свакодневни живот, за равноправност која некако привидно постоји, али суштински не. Родна равноправност није женско питање, већ питање развоја једног друштва. На иницијативу Комисије за родну равноправност, Скупштина Опшине Звездара на седници одржаној 3. jуна, донела је Одлуку о усвајању Европске повеље и овластила председника oпштине да је потпише, а следећи корак Комисије је израда Локалног акционог плана.