На завршној свечаности Фестивала школског еколошког филма, одржаној данас, 23. априла 2018., у свечаној сали Градске општине Звездара за најбољи је проглашен филм „Рециклажа сијалица“, чији су аутори ученици осмог разреда ОШ Бошко Буха: Тијана Јовановић,Тијана Коцић, Душан Васић, Антон Сефај и Сања Суботић и њихови ментори: Емина Вулићевић, Зорица Весковић и Ненад Ралић. Овај филм добио је и награду за најбољу продукцију.

За најбољи сценарио награђен је филм „Не окрећи главу…Реагуј! “ – Геодетске техничке школе, чији су аутори ученици 3/3: Дејан Алексић, Теодор Стевановић   и Николина Џунов, а ментор Јагода Петровић-Укај.

За најбољи кратки филм проглашен је филм „Сва светла око нас“ аутора Матеје Мирковића, ученика 2/3 Геодетске техничке школе, ментор Јагода Петровић-Укај.

Филм „Не окрећи главу…Реагуј!“- Геодетске техничке школе проглашен је и за најбољидокументарни филм на овом фестивалу.

Селекцију пристиглих радова вршио је жири састављен од стручњака у области образовања, заштите животне средине и одрживог развоја и филмске уметности.

Стручни жири у саставу: Емилија Гајић, дигитални уметник/ Факултет за медије и комуникацију, добитница многих награда из области режије и продукције, Александар Ћирић, инж. машинства – Сектор управљања отпадом, Дарко Радосављевић, ванредни професор Технолошко металуршког факултета и Сузана  Лазовић, професорка математике у Шестој београдској гимназији, прогласио је најбоље и уручио им пехаре и дипломе.

Свечаност је увеличала предшколска група деце из Вртића „Звездани гај“ Предшколске установе Звездара, весели предшколци, који су у пратњи руководиоца Слађане Вујовић и васпитачице Аните Манојловић наступили са две нумере на почетку: „Шума блиста, шума пева…“ и „ Апелујем…“, а на крају програма заједно са ученицима ОШ „Бошко Буха“ отпевали су песму „Спасите воду“.

Подршку су дали и гости: Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара, заменица секретара Скупштине ГО Звездара и председница УО ПУ „Звездара Љиљана Филиповић, као и чланови Већа: Душан Игњатовић и Мирослав Мариновић, директорка Геодетске техничке школе Марија Радић и начелник Службе за заједничке послове ГО Звездара Илија Томић.

У свом обраћању присутнима заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић рекао је „Велико ми је задовољство да вас поздравим у име Градске општине Звездара која континуирано подржава, прати и учествује у спровођењу активности везаних за очување животне средине. Јуче је био Дан планете Земља и овај данашњи скуп је посвећен и том дану.

Посебно желим да поздравим наше креативне и хумане ученике– добитнике награда, и све оне који су учествовали у овом пројекту. Борба за очување животне средине је итекако хуман посао.“ рекао је, између осталог, Предраг Веиновић.

Пројекат који се бави организовањем Фестивала школског еколошког филма под слоганом: „Не окрећи главу….Реагуј! расписало је Министарство просвете  и технолошког развоја – ученици основних и средњих школа добили задатак и прилику да направе кратак филм уз подршку наставника – ментора, којим указују на актуелне проблеме везане за област  екологије, очувања природе и  заштите животне средине и здравља људи и рекламни плакат  за филм са пратећом еколошком поруком….

Заменик председника ГО Звездара Предраг Веиновић, говорећи на свечаности,  је нагласио:

„Захваљујем се Министарству просвете и технолошког развоја што је покренуло овај пројекат, а посебне заслуге за спровођење овог и многих других еколошких и хуманитарних пројеката дугујемо нашем звездарском удружењу Звездарски еколошки центар ЗЕЦ, са којим смо као локална самоуправа много пута до сада сарађивали.

И не само да ради на очувању животне средине, Звездарски еколошки центар ЗЕЦ, пуно пажње посвећује и усмерава своје активности на едукацију младих и подизање њихове свести о значају рециклаже и реупотребе за здраво окружење.

Од свог оснивања до данас, заједно са Предшколском установом Звездара и звездарским школама, уз подршку ГО Звездара, „Звездарски еколошки центар ЗЕЦ“ реализује едукације, радионице, фестивале… за сву децу, укључујући и децу са сметњама у развоју, као и стручне скупове, трибине за грађане Звездаре, а имамо и посебне програме за старије суграђане….“ – истакао је Предраг Веиновић.