У среду, 26. маја у препуној читаоници Библиотеке „Вук Караџић” одржана је општинска завршница „Ђачких песничких сусретања” 2010 са проглашењем победника и доделом награда ауторима најбољих песничких остварења.

„Ђачка песничка сусретања” су традиционални програм који Пријатељи деце Звездаре реализују у сарадњи са Библиотеком „Вук Караџић” са циљем да се кроз интеракцију деце-песника и афирмисаних писаца за децу код најмлађих развија љубав према поезији и писаној речи уопште.

На овогодишњи конкурс стигло је преко 150 песничких остварења из 12 основних и 3 средње школе на Звездари, а водитељ песничких сусрета била је Весна Алексић, једна од најпродуктивнијих и најчитанијих српских књижевница за децу и младе.

Свечаност су својим музицирањем употпунили ученици Музичке школе „Владимир Ђорђевић” – чланови гудачког камерног оркестра који је извео неколико композиција у част финалиста, а након читања песама, жири у саставу Весна Алексић и Мирјана Ђукановић наградио је следеће ауторе:

МЛАЂИ УЗРАСТ

1. НАГРАДА – Маша Тиосављевић 3/2 ОШ „Вељко Дугошевић”
песма ПЕЋИНСКА ДЕЦА

2. НАГРАДА – Маша Стефановић 2/5 ОШ „Ћирило и Методије”

3. НАГРАДА – Нађа Кесер 4/5 ОШ „Јелена Ћетковић”
Ана Тутуновић 4/3 ОШ „Десанка Максимовић”
Тихомир Ћирић 4/4 ОШ „Павле Савић”

СТАРИЈИ УЗРАСТ
1. НАГРАДА – Милош Боговац 5/3 ОШ „Ћирило и Методије”
песма ПЕСМА О МЕНИ

2. НАГРАДА – Теодора Анђелковић 5/3 ОШ „Јелена Ћетковић”
Марија Милановић 6/6 ОШ „Павле Савић”

3. НАГРАДА – Анђела Јовановић 6/4 ОШ „Стеван Синђелић”
Јелена Јовановић 5/1 ОШ „Владислав Петковић Дис”

СРЕДЊОШКОЛЦИ

1. НАГРАДА – Милица Миловановић Медицинска школа
песма: ЦРНА ПЕСМА

2. НАГРАДА – Младен Чичић 4/1 Школа за машинство и уметн. занате „Техноарт“

3. НАГРАДА – Марина Живановић Ф 3/1 Медицинска школа

Ауторима најбољих песама додељене су дипломе и књиге а првонаграђене песме у све три такмичарске категорије представљаће општину Звездара на градском такмичењу које ће бити одржано у јуну.

Манифестацију организују Пријатељи деце Звездаре и Библиотека „Вук Караџић” под покровитељством Градске општине Звездара.