Градска општина Звездара и њена Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом и ове године традиционално обележавају 3. децембар-Међународни дан особа са инвалидитетом скретањем пажње и подизањем свести о правима и положају особа са инвалидитетом.

Као и сваке године- 3.децембра, Канцеларија и Општина настоје да промовишу инклузију и учешће особа са инвалидитетом у свим сегментима друштва, са посебним нагласком на области здравства, образовања и запошљавања.

Глобална криза је продубила неједнакости и тежак положај особа са инвалидитетом у друштву, наглашавајући да рад на инклузији остаје кључни императив. Особе са инвалидитетом су једна од категорија становништва која је најтеже погођена вирусом Covid-19. Због тога, поред других важних аспеката, брига о менталном здрављу је круцијална.

Ове године, у складу са епидемиолошком ситуацијом, Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом позива суграђане са Звездаре да се јаве на број телефона Канцеларије 7822-547 у четвртак 3. децембра 2020., од 9 до 14 часова, где могу да добију адекватну психолошку подршку и информације везане за њихову специфичну ситуацију. Такође, позивамо суграђане са инвалидитетом да изнесу своје сугестије и предлоге како Општина, у складу са својим надлежностима, може да унапреди своје програме који су њима намењени.

Фокус групом у Канцеларији за помоћ особама са инвалидитетом прикупљене су препоруке учесника за конструктивно превазилажење тешкоћа у доба епидемије. Њихове препоруке су:

  1. Ограничите свакодневно слушање вести јер свако претеривање са информацијама о последицама изазива додатни стрес.
  2. Немојте додатно драматизовати ситуацију са епидемијом, проћи ће.
  3. Најбоље је да се што пре навикенте на коришћење маске.
  4. Бригом за себе сами себе ћемо најбоље сачувати.
  5. Постојање солидарности- породичне, комшијске и између родитеља много су важни за све.
  6. Важно је да тражимо помоћ и да се међусобно повезујемо.
  7. У своју мрежу подршке укључите све које знате у свом окружењу- породицу, пријатеље, комшије, локалну самоуправу, социјалне и здравствене установе и цивилни сектор
  8. Кад год можете шетајте се и будите активни, физичка активност је важна
  9. Важно је читање, наставити са комуникацијом и својим хобијима као и развијање интересовања.

Наведене препоруке у штампаној форми суграђани могу да преузму у Канцеларији за помоћ особама са инвалидитетом (Димитрија Туцовића 83, МЗ Булбудер) и у наредном периоду, после Међународног дана особа са инвалидитетом.