Лео Д’аес, белгијски амбасадор у Србији и председник Одбора покровитеља „BELhospice“ кампање, заједно са председником Градске општине Звездара Милошем Игњатовићем, потписао је данас, 17. новембра, протокол о сарадњи на пројекту изградње првог хосписа у Србији, који ће се налазити на територији општине Звездара, у Улици Двадесетог октобра 14, у Малом Мокром Лугу.

Градска општина Звездара подржала је „BELhospice“ кампању за изградњу првог стационарног хосписа у Србији, пружајући сву неопходну техничку помоћ у припреми документације и убрзавању спровођења процедуре за почетак радова на пролеће 2017.

Тим поводом господин Лео Д’аес, белгијски амбасадор у Србији захвалио се председнику ГО Звездара и сарадницима на максималној помоћи и брзом спровођењу и скраћивању процедура.

Председник Општине Милош Игњатовић је изјавио: „Градска општина Звездара препознала је важност постојања овог центра и велика нам је част да подржимо ову иницијативу и пружимо потребну помоћ, будући да ГО Звездара посебну пажњу посвећује решавању сосијалних потреба својих грађана, а свесни смо чињенице да потребе за палијативним збрињавањем онколошких пацијената из године у годину расту и да су они једна од најугроженијих социјалних група. Надамо се да ће се велики број донатора придружити овој хуманитарној акцији и да ће ово бити први у низу стационара који ће служити као пример за друге градове у Србији.“

Ивана Тодоровић, главни менаџер „BELhospice“ кампање позвала је председника Општине и сараднике, као и медије, у суботу, 19.11.16. у 11 сати на обилазак места изградње првог хосписа у Улици Двадесетог октобра 14 у Малом Мокром Лугу.

У име ГО Звездара обиласку ће присуствовати Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара задужен за социјална питања.

„BELhospice“ је у новембру 2015. године започео велику кампању под слоганом Буди ту! за изградњу првог стационарног хосписа у Србији, установе за смештај онколошких пацијената чије је симптоме болести немогуће контролисати у кућним условима, у којој ће пацијентима бити пружен највиши ниво услуга палијативног збрињавања.

„BELhospice“ је једина специјализована добротворна организација у Србији која већ 12 година потпуно бесплатно пружа палијативно збрињавање онколошким пацијентима и њиховим породицама на територији Београда. Успешном раду центра доприносе лекари, медицинске сестре, психосоцијални тим и волонтери, а поред помоћи пацијентима и њиховим породицама, центар организује и редовне едукације јавности и волонтера.

Овакав приступ истовремено мотивише заједницу да подржи и учествује у добротворном раду. Све услуге „BELhospice“ центра су у потпуности бесплатне за пацијенте и њихове породице, а организација се финансира путем донација и организовањем хуманитарних догађаја у току године.