Градоначелник проф. др Зоран Радојичић, градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и председник општине Звездара Милош Игњатовић обишли су у среду, 17.6. реконструисани вртић „Зека” у Великом Мокром Лугу.

Радојичић је истакао да је вртић обновљен после 32 године, као и да је у реконструкцију уложено 21,5 милиона динара.

– Од сутра ће 150 малишана боравити у обновљеном вртићу који испуњава све безбедносне, санитарне и друге прописане стандарде. Битно је да наша деца имају адекватне услове у предшколским установама – за игру, дружење, одрастање и почетак едукације – указао је Радојичић и најавио рекоснтрукцију дворишта која је успорена због епидемије вируса корона.

Он је прецизирао да општина Звездара на својој територији има 27 вртића, док је за њихово одржавање и реконструкције ресорни секретаријат за ову годину издвојио 75 милиона динара.

Такође је указао да је Секретаријат за образовање и дечју заштиту ове године издвојио око 600 милиона динара за текуће одржавање вртића у свих 17 општина.

– У овом тренутку се изводе радови на изградњи два нова вртића. Данас је постављен камен темељац за нови вртић на Бежанијској коси, док се ових дана очекује почетак изградње још једног вртића у Земуну. Такође је предвиђена изградња у наредном периоду још пет вртића у престоници, и у овом тренутку се припрема документација и спроводе друге припремне радње за почетак радова. На тај начин ћемо у Београду обезбедити додатних око 1.500 места у државним вртићима – подвукао је градоначелник.

Радојичић је истакао да је на конкурс за упис деце у вртиће пристигло нешто више од 20.000 пријава.

– Родитељи су могли да конкуришу за близу 13.000 места. После анализе ће се утврдити да ли постоји могућност за проширење листа у државним вртићима, и уз приватне вртиће, верујем да ће број деце која не буду примљена бити мали. Наш циљ је да у наредним годинама омогућимо да сва наша деца имају места у вртићима – указао је Радојичић.

Он је подсетио да је 2012. године обухват деце у предшколским установама био испод 45 одсто, док је данас тај проценат 73 одсто.

– Верујем да ћемо достићи и тај жељени циљ, да у наредним годинама сва деца похађају предшколске установе. Радујем се што имамо све боље услове за нашу децу, уз позитиван тренд смањења листа чекања – закључио је први човек престонице.

Секретар Гак је додао да је циљ да све предшколске установе у Београду изгледају као и реконструисани вртић „Зека” у Великом Мокром Лугу.

Наша деца су будућност и морамо да им обезбедимо најбоље услове за развој, истакао је Гак, подсетивши да је буџет за тај секретаријат у 2017. години износио 17 милијарди динара, док он данас износи 25 милијарди динара.

– Кренули смо са изградњом пет нових вртића, док су у припреми и нове локације за изградњу. Наш циљ је да свих 17 беогарадских општина морају да добију по једну нову предшколску установу. Такође нам је жеља да наставимо са обновом вртића, као и да постојеће објекте пренаменимо у предшколске установе – рекао је секретар Гак.

Догађају су присуствовали и председник Скупштине ГО Звездара Александар Ерор, чланови Већа ГО Звездара Владан Јеремић, Александар Ђуричић и Милош Стојилковић, секретар Скупштине ГО Звездара Славко Бабић, директор ЈП СЦ „Олимп-Звездара” Славиша Дамјановић, као и градски одборници са Звездаре Гордана Мишев и Небојша Младеновић.