У циљу јачања женског предузетништва Футуристички институт је у ГО Звездара одржао трибину „Женско иновационо предузетништво – послови будућности“, на којој су о изазовима вођења фирме говориле искусне бизнисменке Наташа Белић – власница светски признатог бренда „Art & Honey cookie boutique“, Милица Гацин – покретач концепта „Милица Гацин – Моје најбоље године“, Татјана Врховац власница рачуноводствене фирме и Светлана Николић – директорка агенције за консалтинг и менаџмент послове „Spin Team“.

„Статистика је неумољива, нешто више од 30 одсто предузетничких фирми у Србији воде жене које се сусрећу са различитим видовима дискриминације. Оно што може жене да највише саплиће у послу су управо деградација и дискриминација”, рекла је отварајући трибину Милица Гацин.

Светлана Николић истиче да је подршка околине приликом покретања бизниса неопходна за успех:„Женама је знатно теже, поготово ако имају породицу, јер се од њих очекује да жонглирају између обавеза у кући и фирми, и зато је подршка околине нешто без чега је тешко покренути успешан бизнис“.

Током динамичне дискусије предузетнице су одговарајући на питања окупљенима давале различите савете – од вођења књига, преко развијања идеје и супротстављања устаљеним нормама.

Као пет најважнијих савета издвојиле су: Морате да волите посао којим желите да се бавите, отарасите се страха од неуспеха, не заснивајте бизнис на претпоставкама и не упадајте у замку незнања, припремите се унапред. Уколико нешто не знате затражите помоћ.

„Ангажовање књиговође или рачуноводствене агенције је, када се повуче црта, знатно исплативије него да сами, без претходно стеченог знања, водите администрацију и књиге“, истакла је Татјана Врховац.

Говорећи о страху приликом покретања бизниса Наташа Белић је навела лични пример.

„Ја сам напустила стабилан посао, и веома успешну каријеру, пре свега због стреса који сам свакодневно доживљавала. Данас се бавим нечим потпуно другачијим, и то ме испуњава. Те се ризик исплатио“.

Предузетнице су се сагласиле да је један од најважнијих елемената успешног бизниса сталан рад на себи и прилагођавање новим трендовима.

„Морате да ослушкујете, да пратите шта се дешава у ниши у којој је ваш бизнис. Неопходно је да се константно усавршавате“, истакла је Светлана Николић.

Милица Гацин је нагласила улогу друштвених мрежа у развоју бизниса.

„Друштвене мреже су одавно изгубиле примарну функцију, оне су данас алат за промовисање бизниса. Али и ту морате стално да пратите трендове, да водите рачуна коме се обраћате – ко је ваша публика и да приликом промоција њу циљате“.

 

Трибине „Женско иновационо предузетништво – послови будућности“ организују се уз подршку Кабинета министра за иновације и технолошки развој.