Београд, 6. септембар 2017 – Данас је на базенима СРЦ „Олимп Звездара“ одржана манифестација „Игре без граница на води“ којом се већ традиционално, у организацији Савеза за спорт и рекреацију ОСИ Београда и Друштва за спорт и рекреацију инвалида Звездаре, обележава завршетак летње сезоне купања, а која окупља наше суграђане, децу и младе пре свега, оба пола и свих видова инвалидитета из свих делова Града.

„Игре без граница на води“ су уједно и најава почетка пројекта „Спорт за све“, који реализује Спортски савез особа са инвалидитетом Београда, уз подршку УНИЦЕФ-а и НЦР Фондације.

Сву радост и лепоту дружења показало је око 150 учесника  из бројних установа социјалне и здравствене заштите са територије Града Београда – Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине, Центар за смештај одојчади, деце и омладине “Звечанска“, Установа за децу и младе “Сремчица“,  Специјална болница из Сокобањске и Клиника за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“. Са нама су такође били и представници бројних школа: „Драган Ковачевић“, „Бошко Буха“  Фармацеутско физиотерапеутска школа, ОШ „Марија Бурсаћ“б. Активно су се укључила бројна удружења и организације – „Живимо заједно“, „Победник“, „ ДСРИ Звездара“, Асоцијација за промовисање инклузије, МНРО Звездаре…

Свака подршка је од изузетног значаја особама са инвалидитетом, а инклузија је нарочито битна за развој нашег друштва изјавила је Наташа Станисављевић, Градска секретарка за социјалну заштиту.

Спорт помаже смањењу дискриминације и изолације деце са сметњама у развоју и њихових породица.

’’Спорт доприноси интеграцији деце са сметњама у развоју и инвалидитетом и њихових породица. Он оснажује децу и помаже им да препознају своје потенцијале, а заједници да буде отворена и укључи као равноправне чланове друштва’’,изјавила је Весна Дејановић из УНИЦЕФ-а у Србији.

„Градска општина Звездара и СЦ „Олимп“ као традиционални домаћини ових игара увек су спремни за овакве манифестације и убудуће“ – рекао је Мирослав Мариновић, члан Већа ГО Звездара задужен за социјална питања, а Велимир Кнежевић у име Савеза за спорт и рекреацију ОСИ Београда и Јагода Планојевић из Друштва за спорт и рекреацију инвалида Звездаре пожелели су успех на играма свим учесницима и пријатан боравак гостима.

Подршку данашњим играма својим присуством дали су и: Весна Зирић из Секретаријата за спорт и омладину, Петар Јорданов, директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине, Драган Јанкетић, председник Спортског савеза инвалида Србије, Прим. Др Славољуб Николић, помоћник председника ГО Звездара, Ивана Маликовић координаторка Канцеларије за помоћ ОСИ ГоО Звездара, директори школа учесница, прседници удружења, сарадници, координатори група, тренери, спортски радници…Медијску подршку дале су Марина Прохаска и Славица Брђовић, која је и водила програм. Фотографије: Марко Покрајац

Захваљујући фондацији НЦР и партнерству УНИЦЕФ-а и Града Београда, до краја године биће организован низ сличних манифестација и континуираних спортско-рекреативних активности којима ће се додатно промовисати и подстицати значај спорта и физичке културе и инклузивни приступ као битан део система друштвених вредности заједнице.