Драган Ђилас, градоначелник Београда и Милан Поповић, председник ГО Звездара су 8. априла посетили ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“ у Миријеву у којој се одвија низ активности поводом 8. априла, Светског дана Рома.

Пред ученицима млађих разреда, наставницима, члановима еколошке секције, члановима УГ Дечји центар „Мали принц“ и представницима ГО Звездара у школи је отворена изложба о историји, култури и традицији ромског народа и уређен је један део школског дворишта у коме је засађен ружичњак и стабло које симболизује међусобно поштовање и уважавање свих људи.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је рекао да је поводом Светског дана Рома дошао у школу у коју иде 1360 ученика од којих је 140 ромске националности. То је најбољи пример како треба радити, јер деца која заједно иду у школу, уче, одрастају и живе имају велику шансу да постану добри људи.

Милан Поповић, председник ГО Звездара, рекао је да је ромској деци потребно образовање, а Општина Звездара чини све да у свакодневним контактима са представницима ромске заједнице то стање унапреди, јер ће школована деца утицати на своје родитеље и средину.

„Овим питањем треба да се бавимо стално, а не само у Декади Рома“ – нагласио је Поповић.

На редовним часовима у Школи су се у претходном периоду реализовале интерактивне радионице које су имале за циљ да упознају ученике са вредностима ромске културе, као и са људским и мањинским правима.