У Библиотеци „Бранко Миљковић“ је 23.12. одржано књижевно вече поводом завршетка звездарског конкурса за најбољу песму и кратку причу. На такмичењу су учествовале средње школе са општине Звездара. Ове године то су биле Медицинска, Фармацеутско-физиотерапеутска, Техноарт, Зуботехничка школа и Седма београдска гимназија.

У програмима и на радионицама су учествовали и ученици Шесте београдске гимназије , али из оправданих разлога није било радова на конкурсу. Ученици и професори ове школе били су и на завршној вечери, а прочитани су и неки њихови текстови.

На конкурсу су учествовала 34 ученика, послали су 66 радова, од чега 39 прича и 27 песама.

Жири у саставу Даница Вукићевић, песникиња, Јасмина Топић, песникиња и Дана Ћирић, песникиња своје одлуке о најбољим радовима донео је два дана раније. Обрзложење о награђеним радовима је у име жирија изложила Дана Ћирић која је изнела нека запажања о овогодишњем такмичењу, нагласивши да је рок за слање радова био кратак, али се све успешно завршило.

У опуштеној атмосфери разговарали смо о вредности учешћа на конкурсима, о томе колико је важна сарадња ученика и ментора који су и овог пута показали изузетну спремност да и у сизуацијама када је кратак рок за слање радова подрже своје ученике и на време прегледају и пошаљу радове на конкурс. Неки ученици учествују већ неколико година на конкурсу Ризнице речи па смо имали прилику да са њима и њиховим менторима разговарамо о напредовању у писању.

Приметно је да је на конкурс стигло више прича него песама, као и то да су награде добили ученици старијих разреда, што млађима треба да покаже колико и зрелост доприноси бољем уметничком квалитету.

У име „Ризнице речи“ присутне је поздравила Радица Смиљковић, водитељ радионица креативног писања, изразивши задовољство због доброг одазива ученика на конкурсу, радионицама али и пропратним програмима које је Ризница речи организовала (дружење са писцем Владимиром Арсенијевићем, дружење креативаца у Библиотеци по завршетку радионица…

Награћени су се посебно радовали али је и њихова подршка имала задовољство да ове вечери ужива у добрим стиховима, интересантним прозним текстовима…

У области поезије награђени су следећи ученици:

Прва награда: Невена Поповић, 4. разред Седме београдске гимназије за песму „Марта“. Она је на конкурс послала неколико песама и две приче

Другу награду поделиле су Олгица Стојић и Даница Маринковић из Седме гимназије, прва за песму „Реквијем“ а друга за песму „Маска“.

Трећу награду добила је Марија Јовановић, 3. разред Медицинске школе, за песму „Under the bridge“. И она је на конкурс послала више песама и прича.

За кратку причу додељене су три награде и две похвале.

Прва награда:Анђелија Арбутина 4. разред Фармацеутско-физиотерапеутске школе за причу „А уместо Бога, месец“

Друга награда: Драган Јаношевић, 3 разред Техноарт школе за причу „Тетраграмон“. Он је на конкурс послао и песме.

Трећа награда: Сара Марковић, 3. разред Техноарт школе за причу „Буди увек близу“.

Похвале су добиле:

Ђурђија Савићевић, 4. разред Медицинске школе за причу „Бескрајни плави круг“

Марија Хорват, 2. разред Зуботехничке школе за причу „Вештичја клетва“

Награђени ученици су добили ваучер књижаре „Делфи“, прва награда у вредности од 6000 динара, друга награда ваучер у вредности од 5000 динара и трећа награда ваучер у вредности од 4000 динара. Добитнице друге награде за песму поделиле су награду. Похваљени ученици добили су књиге, као и ментори награђених и похваљених ученика.

Независно од жирија, Ризница речи је похвалила и књигама наградила ученике који су показали таленат и континуитет у писању на основу дугогодишње сарадње и учешћу на радионицама креативног писања:

Стефан Новаковић, Медицинска школа, за песме у прози
Анђела Савић, Седма београдска гимназија, за песму и причу
Јана Стаменковић из Медицинске школе за песме
Доротеја Жикић Перишић, Техноарт школа, за песму
Михаило Даниловић,Седма београдска гимназија, за причу
Ивана Симић из Медицинске школе за приче
Владимир Влатковић из Медицинске школе за приче.
После доделе награда и похвала, у пријатном амбијенту Библиотеке „Бранко Миљковић“, уз музичку пратњу Дамјана Стаменковића из Медицинске школе, прочитани су најбољи радови и радови по избору ментора и чланова.

По завршетку програма настављено је дружење ученика, њихових професора и организатора такмичења.