На Светски дан заштите животне средине, у понедељак, 5.6.2017, чланови еколошког удружења „Звездарски еколошки центар“ (ЗЕЦ) и уметничког удружења „Чувари заната“ су у просторијама Удружења ЗЕЦ организовали еколошко-инклузивну радионицу „Зелене руке“ са другарима из ОПП Вождовац – Дневни боравак „Заједно“ и децом – волонтерима удружења са Звездаре.

Током радионице деца су остављала отисак својих руку обојених у зелену боју на дрво као свој лични допринос и тако на јединствен начин исказала своју љубав и бригу према природи.
 
 
 

 
Од 5. јуна 1972. године до данас,обележавајући овај дан УН скрећу пажњу влада, држава и најшире јавности на горућа питања заштите животне средине и потребу њиховог континуираног решавања.

Тема овогодишњег Светског дана заштите животне средине је „Повезивање људи са природом’’, а овај дан се обележава уз слоган „Ја сам са природом“.
 
 
 
 

 
Циљ овогодишњег 5. јуна је да нас мотивише да ценимо лепоту и значај природе, као и да учинимо корак више да заштитимо Планету коју делимо, наводећи нас на размишљање, јер смо део природе и зависимо од ње.

Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине очекује се глобална акција милиона људи, кроз хиљаде активности широм света, а земља домаћин ове године је Канада у којој се одржава централна прослава.

Удружења „Звездарски еколошки центар“ и „Чувари заната“ су се придружила овој групи милиона људи у заједничким активностима ради унапређења и заштите нашег окружења и здравља људи.

Одржавање радионице подржала је ГО Звездара, као друштвено и еколошки одговорна јавна установа која подржава активности које доприносе побољшању квалитета живота својих суграђана, као и све активности које су усмерене на подизање свести и скретање пажње суграђана о значају очувања природних ресурса које поседујемо.