Добровољно ватрогасно друштво „Звездара” у сарадњи са Oпштином, поводом 75-те годишњице бомбардовања Београда у Другом светском рату, организује јавну ватрогасну вежбу „Звездара 2016” у среду, 6. априла 2016. са почетком у 13 сати, на платоу испред ГО Звездара, Булевар краља Александра 77. (вежба ће трајати 1 сат).

У јавној ватрогасној вежби „Звездара 2016” сви запослени у Управи ГО Звезрдара, после симулације пожара биће евакуисани из задимљених просторија уз помоћ оперативне ватрогасне јединице ДВД „Звездара” са ватрогасном четом од 45 ватрогасаца.

Уз евакуацију запослених, вежба ће почети спасавањем са спратова ускакањем на ватрогасни ваздушни јастук за спасавање (професионални – атестиран, димензија 6 x 4 х 2м) постављен на платоу испод балкона првог спрата. Осим ватрогасаца из Друштва у овој вежби учествоваће и добровољно пријављени запослени, а поред јастука ће стајати најмање шест добровољних ватрогасаца који ће им помагати при силажењу.

Након овог дела вежбе, добровољни ватрогасци ће извести навалну вежбу гашења пожара у објекту, тзв. брзу вежбу „Напад за гашење суви 2-1 А” са моторном ватрогасном пумпом МВП 8/80О Росенбауер, и ватрогасним цревима на траси до улаза у објекат,

Затим следи гашење симулираног пожара уз употребу противпожарних апарата „S” и „CO2”.

На крају ће ватрогасни подмладак ДВД Звездара – ученици из основних школа са територије општине Звездара, који су учествовали у ватрогасним такмичењима и извршавали ове вежбе имати показну вежбу гашења пожара уз коришћење „брентаче“, као и вежбу везивања одговарајућих типских ватрогасних чворова у акцијама спасавања.

Циљ Вежбе је спровођење програмских активности – одржавање мобилности запослених у објекту ГО Звездара, одржавање мобилности ватрогасних јединица у ванредним ситуацијама и популаризација ватрогаства.

Уз срдачан ватрогасни поздрав ДВД Звездара Београд и ГО Звездара позивају грађане, посебно оне који живе у високим солитерима, да се придруже и уживо стекну корисна сазнања и искуства. (за „не дај боже“ ситуације).