Традиционално и ове године, 15. пут заредом, биће обележени Дани Београда. Дани Београда, који ће бити обележени од 16. до 19. априла, су прилика да гости Београда и Београђани уживају у различитим бесплатним културним, образовним и забавним програмима који се овим поводом организују.

Током манифестације Дани Београда, у свечаном холу Скупштине града Београда ће бити представљен избор предмета везаних за кампању „Наше благо“ (пројекат Секретаријата за културу Града Београда). У оквиру изложбе под називом „Наше благо – из збирки музеја и легата Београда“ посетиоци ће моћи да виде дела из колекција Музеја града Београда, Куће легата, Историјског архива Београда, Дома Јеврема Грујића и Легата Ватрослава Јагића који припада библиотеци Катедре за српски језик са јужнословенским језицима на Филолошком факултету у Београду. Први циљ овог пројекта је да се публика приближи уметничком делу, други је да се створи нова стална публика.

Поред овога, у периоду од 16. до 19. априла заинтересовани ће моћи да, између осталог, виде: изложбе на отвореном и у затвореном простору, присуствују музичком програму у Кнез Михаиловој улици, програму у улици Краља Милана и на Цветном тргу и пропрате различите културно-образовне програме широм града чија ће тематика бити везана за Београд, његову историју и значајне догађаје и појединце.

Током 6 различитих организованих тура – јавних вођења, Београђани ће имати прилике да упознају један другачији Београд од оног којим сваки дан ходају и да чују неке нове приче – личне, драматичне, алтернативне историје града у коме живе, а у коме су материјални трагови прошлости у великој мери уништени услед бројних разарања које је град преживео у својој даљој и ближој прошлости.

У оквиру Дана Београда биће организована и свечана додела годишњих награда града Београда која ће бити одржана у Скупштина града Београда, а манифестација ће бити настављена до 29. априла великим бројем догађаја и изложбеним поставкама.

Манифестација „Дани Београда 2016” се завршава обележавањем Међународног дана џеза у суботу 30.4.2016.

Детаљан програм Манифестације можете видети овде:

Програм Дани Београда (PDF 3.3 MB)