Овогодишњи „Дани сениора на Звездари“, девети по реду, почињу у понедељак, 23.септембра и трају до петка, 27. септембра. Манифестација, чији је мото „Перспектива трећег доба“, свечано ће бити отворена у Библиотеци „Вук Караџић“ у 12 часова. На свечаности отварања госте и учеснике ће поздравити председник општине Звездара Милош Игњатовић, министарка без портфеља и председница Националног савета за унапређење међугенерацијске сарадње Славица Ђукић Дејановић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Отварању манифестације присуствоваће и др Александра Милићевић Калашић, неуропсихијатар и професор, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, Снежана Јандрлић, музичар и макробиотичар, Жаклина Богавац из Академије Едукативе, Градимир Зајић, социолог и Бранка Рибар Брајић, магистар електротехнике у пензији.

Манифестација “Дани сениора на Звездари“ има за циљ да афирмише позитивну слику о старењу и старијим људима, њиховим потребама и могућностима, о важности међугенерацијске солидарности и хумане и достојанствене старости. Све активности су за грађане бесплатне и  доступне за теже покретне особе и особе са инвалидитетом. За све учеснике Волонтерски сервис Звездаре је обезбедио креативне поклоне.

 

Програм „Дана сениора“ обухвата следеће активности:

 

Понедељак, 23.септембар

Место: Библиотека „Вук Караџић“

Време: 12,00-14,00 часова

Отварање манифестације у Библиотеци Вук Караџић организовањем трибине на тему „Перспектива трећег доба“.Трибина има за циљ да отвори тему перспективе сениора, начина реализације и оснаживања у проналажењу смисла и вредности у трећем добу. Предвиђено је учешће  стручњака који се баве проблемима квалитета старије популације, представника/ца инситуција и медија, угледних јавних личности као и појединаца свих генерација.

Учесници трибине су позвани да своје личне поруке на тему перспективе трећег доба оставе на Дрвету порука. Прикупљене поруке су драгоцена грађа за планирање будућих активности Волонтерског сервиса Звездаре.

 

Уторак, 24.септембар

Место: Галерија „Бранко Миљковић“

Време: 11,00-13,00 часова

Отварање изложбе фотографија „Међугенерацијски селфи“- проглашење победника/ца и награђивање аутора најуспешнијих селфија.

Након отварање изложбе и поделе награда организоваће се интерактивна међугенерацијска радионица „ Зашто смо важни једни другима?“

Радионичарка је Јелена Вулић, психолошкиња

Посетиоци изложбе и учесници радионице су позвани да своје личне поруке на тему међугенерацијске солидарности оставе на Дрвету порука

 

 

Среда, 25.септембар

Место:Велика сала у згради Општине

Време: 12,00-13,30 часова

Радионица/едукација „Зашто читати “

Циљ радионице и едукације да се сениори подсете на социотерапеутску моћ литературе, значај писане речи у свакодневном животу. Пре радионице: одломци/поезија, наступ талентованих сениора.

Радионичар и едукатор је Милена Исаиловић, дипл. филолoг, професор и песник.

Представници Библиотеке “Вук Караџић“ ће евидентирати заинтересоване сениоре за бесплатне чланске карте.

 

Четвртак, 26.септембар

Место: Волонтерски сервис Звездаре, БКА 395

Време: 12,00-14,00 часова

„Сениори у свету интеренета и компјутера“- едукацију/радионицу води Гордана Јанићијевић Потпара, новинар и волонтер Волонтерског сервиса као и полазници Школе компјутера за сениоре.

Обезбеђени су  корисни и практични поклони за све учеснике.

 

Петак, 27.септембар

Место: МЗ Старо Миријево

Време: 18,00-21,00 часова

Журка за сениоре – уз одабрану музику Предрага Грозданић, диџеја

Обезбеђене су награде за најразигранији плесачки пар.

Учесници журке су позвани да своје личне поруке на тему перспективе трећег доба оставе на Дрвету порука.

 

Покровитељ 9. „Дана сениора на Звездари 2019“ је Градска општина Звездара а манифестацију су подржали: Дом здравља Звездара, Библиотека града Београда, Геронтолошко друштво Србије, Мрежа ХуманаС, Academia Educativa, Salt ‘n’ Pepa, Повереник за заштиту равноправности, Пријатељи деце Звездаре, Хлеб живота, Арт зона и Удружење Окриље.