Поводом 8. aприла – Међународног дана Рома, Национални савет ромске националне мањине и Градска Општина Звездара, организовали су Јавно слушање – „Ромски активизам- јуче, данас, сутра ”, које се одржало у сали Скупштине Општине Звездара, Булевар краља Александра 77, у суботу, 8. априла 2017. године.

У име Градске општине Звездара представнике министарстава, Града Београда, Националног савета ромске националне мањине и друге госте је поздравио Милош Игњатовић, председник ГО Звездара који је припадницима ромске националне мањине честитао празник и рекао да Општина Звездара пуно пажње поклања питањима у вези са ромском националном мањином чему у прилог иде и реализација овог скупа, али и оно што се ради током године. Наиме, Општина је сачинила Акциони план 2015-2020, али и оформила Тим за инклузију Рома који ради добар посао и чије су активности често примери добре праксе на нивоу државе.

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе је пренео присутнима честитке министарке Ане Брнабић и истакао да је Министарство доста урадило на побољшању положаја ромске националне мањине и да је остварено на локалном и нивоу државе пример за земље у окружењу. Министарство је урадило доста, на пример, на прибављању личних докумената и на образовању најмлађих, али не само на томе. Приоритети су образовање, запошљавање, здравље и становање припадника ромске националне мањине.

Витомир Михајловић, председник НСРНМС је присутнима говорио о значају обележавања 8. априла широм света и истакао да је положај припадника ромске националне мањине тежак. Као пример је навео да у Србији око 90% ромског становништва нема сталан посао Због проблема са којима се ова популација становника среће, истакао је као значајне активности ВладаРепублике Србије на усвајању Стратегије и на њеној реализацији.

Др Славица Денић, председница Одбора за службену употребу језика НСРНМС је говорила о потреби подизања образовних капацитета припадника ромске националне мањине, а као посебно важно је истакла обавезни предшколски програм за ромску децу и стварање услова за веће похађање средњих школа и упис на факултете ромске деце. Она се у излагању осврнула и на положај Ромкиња у друштву и констатовала да су оне двоструко дискриминисане што њихов положај чини још тежим.

Славко Јовановић, саветник председника ГО Звездара је захвалио сарадницима и Министарству за државну управу и локалну самоуправу на доброј сарадњи и истакао да је срећан што је у Општини Звездара, јер у овако успешној општини Тим за инклузију Рома који он води има изузетно велику подршку. Он је захвалио и Палго центру на помоћи захваљујући којој је Општина добила два велика пројекта који су везани за подизање квалитета живота припадника ромске националне мањине.

У другом делу Јавног слушања присутни су имали прилику да чују стручна излагања по темама:

Др Драгољуб Ацковић – „Историја светског организовања Рома”,

Драгана Јовановић Аријас, Тим за социјално укључивање – „Женски активизам,

Душко Јовановић – „Модели и примери добре праксе интеграције Рома у јавним институцијама”,

Љуан Кока –„Политичка партиципација и Роми данас”

Модератор Јавног слушања је била Радмила Урошевић, ГО Звездара.

Након Јавног слушања посетиоци су имали прилику да у Клубу „Култ” погледају једнодневну изложбу уметничких слика ромских аутора.

Дан Рома обележава се у част првог Светског конгреса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Од тада се овај дан традиционално прославља широм света.

За наше суграђане Роме и Ромкиње веома је важно подсетити се и сумирати оно што се током године ради како би свакодневни живот и инклузија Рома и Ромкиња била потпуна, искрена и општеприхваћена, као и да сви грађани и грађанке, без обзира на националну припадност, боју коже, пол, старосну доб… имају једнаке могућности за живот, рад, лични развој…